Μ. Συντυχάκης στο “Π”: Για την ψήφο των αποδήμων

Μ. Συντυχάκης στο “Π”: Για την ψήφο των αποδήμων

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
Βουλευτή ΚΚΕ Ηρακλείου


Την ώρα που κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας πάλευαν με τις φλόγες, την ώρα που οι δύο πιλότοι έχαναν τη ζωή τους και επιβεβαιωνόταν ο θάνατος ενός κτηνοτρόφου στην Κάρυστο, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη βιασύνη, περνούσε το πρώτο νομοσχέδιο της θητείας της, αυτό για την ψήφο των αποδήμων, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης και με την ουσιαστική στήριξη του ναζιστικού μορφώματος, που την τελευταία στιγμή –και για άγνωστους λόγους– μετακινήθηκε από το «Ναι» στο «Παρών».

Όπως ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος με τη διευκόλυνση της ψήφου από τη χώρα διαμονής τους όλων των ομογενών, χωρίς κριτήρια. Δηλαδή, ακόμα και ανθρώπων που έχουν χάσει κάθε πραγματικό δεσμό με τη χώρα, εκτός από τον συναισθηματικό, ή δεν απέκτησαν ποτέ δεσμούς, αφού είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστες. Άνθρωποι, δηλαδή, που δεν θα δεχτούν καμία συνέπεια από την πολιτική τους επιλογή θα επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όντας προφανώς ευάλωτοι σε διαφόρων ειδών πιέσεις και παρεμβάσεις από διάφορα κέντρα και συμφέροντα εκτός των συνόρων.

Με την κατάργηση των κριτηρίων συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο ζητώντας επιπλέον τη συγκρότηση τεσσάρων αχανών εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού, από όπου θα εκλέγονται ισάριθμοι βουλευτές.

Απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει την ψηφοθηρική επιλογή της, κατέφυγε σε ένα άνευ προηγουμένου «ξέπλυμα» των θεμελιωδών θέσεων της ακροδεξιάς και του φασισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα «εθνικά γονίδια» υπερτερούν των υλικών παραγόντων. Μίλησε για την Ελλάδα που δήθεν «μεγαλώνει» με την ψήφο των ομογενών, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «μασάζ» στον λαό για να αποδεχθεί τις «υποχωρήσεις» από κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο μιας διευθέτησης υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση, που δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στο τι συμβαίνει «στα σοβαρά κράτη του εξωτερικού» όταν πρόκειται να προωθήσει μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, αγνόησε επιδεικτικά τις επισημάνσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για το τι συμβαίνει με την ψήφο των ομογενών σε χώρες που έχουν, όπως και η Ελλάδα, πολυπληθή ομογένεια. Όλες επιβάλλουν, για ευνόητους λόγους, κριτήρια και περιορισμούς, μέχρι και πλήρη απαγόρευση της ψήφου από το εξωτερικό.

Στριμωγμένη από την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, η κυβέρνηση κατέφυγε, διά στόματος του προέδρου της Βουλής, σε εντελώς ανιστόρητες συγκρίσεις του 2023 με το 1978, για να καταλογίσει –δήθεν– ασυνέπεια στο ΚΚΕ, το οποίο, όμως, και τότε, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ζητούσε τη διευκόλυνση των ομογενών που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα. Οι ιστοριοδίφες έπεσαν στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν, αφού δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί, ως κυβέρνηση που ήταν και το 1978, απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ, για να την αποδεχθούν –δήθεν– μετά από 45 χρόνια. Προφανώς, ο λόγος είναι ότι και τότε και τώρα αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τους αποδήμους σαν «κουκιά».

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε από θέσεις αρχών. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ψήφο των ομογενών που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα. Μια ματιά στο εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στο εξωτερικό το αποδεικνύει. Είναι γνωστοί οι δεσμοί αίματος που έχουμε –και μέσω των οργανώσεών μας στο εξωτερικό– με τους έλληνες μετανάστες, νεότερους και μεγαλύτερους, όλων των γενιών. Είμαστε το κόμμα που διαχρονικά αναδεικνύει τα προβλήματά τους, παλεύει μαζί τους για αυτά, τα φέρνει στη Βουλή, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Οι έλληνες μετανάστες ξέρουν καλά ποιοι είναι αυτοί που –με τις πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά– τους έδιωξαν και τους κρατούν μακριά από τη χώρα, ποιοι τους έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα τους, ποιοι αφήνουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού να μαραζώνουν και να κλείνουν.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες του εξωτερικού για τις επικίνδυνες επιδιώξεις της κυβέρνησης, τις οποίες αντιλαμβάνονται πολύ καλά και οι ψηφοφόροι της.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ