Γρίφος για τη ΝΔ ο Δήμος Πειραιά

Γρίφος για τη ΝΔ ο Δήμος Πειραιά

Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι προσεχείς δημοτικές εκλογές στον Πειραιά για τη ΝΔ, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα τεράστιο δίλημμα.

Δηλαδή, να στηρίξει για δήμαρχο έναν άνθρωπο που προέρχεται από το… βαθύ ΠΑΣΟΚ και αποτελεί ξένο σώμα για τους Νεοδημοκράτες, να μη στηρίξει κανέναν –κάτι όμως που θα περάσει στον κόσμο ως σιωπηλή στήριξη του σημερινού δημάρχου, που είναι μεν επιτυχημένος, αλλά όπως προαναφέραμε δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί Νεοδημοκράτης–, ή να υποδείξει δικό της υποψήφιο, που σίγουρα θα εκλεγεί δήμαρχος, αφού ένας στους δύο Πειραιώτες ψήφισαν ΝΔ πριν από έναν μόλις μήνα, ικανοποιώντας και την απαίτηση πολλών οπαδών της, που θεωρούν αδιανόητο να χάσει το κόμμα τους έναν από τους πλέον σίγουρους δήμους;

Καθώς περνούν οι μέρες και τα περιθώρια στενεύουν, αφού ο Αύγουστος είναι περίπου… νεκρός μήνας και στο τέλος του θα πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί, η πίεση γίνεται εντονότερη στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα γεγονότα φαίνεται πως ευνοούν τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, αφού, λόγω της δυσκολίας που παρουσίαζε ο Δήμος Πειραιά, η ΝΔ τον άφησε για το τέλος, με αποτέλεσμα να την προλάβουν τα τραγικά γεγονότα με τις φωτιές και να μην προχωρήσει τίποτα.

Δεδομένου λοιπόν ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος, ο κ. Μώραλης μάλλον δεν θα έχει αντίπαλο. Αυτό όμως βρίσκει ριζικά αντίθετους πολλούς οπαδούς της ΝΔ, που από την επόμενη των εκλογών εκλιπαρούν τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει να χαθεί ο Δήμος για τη γαλάζια παράταξη.

Από εκεί και πέρα, όμως, έχουν γίνει και πολιτικές εισηγήσεις σε κορυφαία όργανα της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες η απουσία της από την τοπική εκλογική διαδικασία του Πειραιά θα σημάνει τη θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς παράταξης, κάτι που ο πολιτικός κόσμος θα της το χρεώσει. Γιατί το κόμμα των Σπαρτιατών ετοιμάζει δυναμική υποψηφιότητα, ελπίζοντας και ποντάροντας στη δυσαρέσκεια των Νεοδημοκρατών για την απουσία δικού τους υποψηφίου. Θεωρεί δηλαδή η ηγεσία αυτού του σχηματισμού πως, αν ο υποψήφιος που θα κατεβάσει πάρει το 5% που πήρε το κόμμα στον Πειραιά στις τελευταίες εκλογές, μαζί με άλλο τόσο ποσοστό από τα υπόλοιπα κόμματα της Δεξιάς, όπως η Νίκη και η Ελληνική Λύση, συν ένα 10% από δημότες που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν η έχουν… βαρεθεί δέκα χρόνια τον Γιάννη Μώραλη, μαζί με αγανακτισμένους Νεοδημοκράτες, θα φτάσει σε ένα ποσοστό 20%, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει πιθανότητες για να μπει στον δεύτερο γύρο! Κάτι τέτοιο βέβαια θα είναι κόλαφος για τη ΝΔ στον Πειραιά, αφού όλοι θα της χρεώσουν τη… νεκρανάσταση της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα σε έναν Δήμο που τον ελέγχει απόλυτα. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος… εφιάλτης για τα στελέχη της ΝΔ, που ψάχνουν τρόπους για να μην εκτεθούν. Αν η κατάσταση με τις φωτιές ηρεμήσει, το θέμα του Πειραιά θα απασχολήσει και πάλι την ηγεσία της ΝΔ, διαφορετικά θα πορευτεί ως έχει, μιας και ο χρόνος είναι πλέον εναντίον της. Εκτός κι αν γίνει κάτι συγκλονιστικό την τελευταία στιγμή, όπως, π.χ., η εμφάνιση… αντάρτη υποψήφιου από τον χώρο της ΝΔ, και αλλάξει τα δεδομένα.

Ν.Π.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ