“Η Μεσόγειος φλέγεται”: Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Αλγερία…

“Η Μεσόγειος φλέγεται”: Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Αλγερία…

Μεγάλες περιοχές της Μεσογείου κατακλύστηκαν από τον έντονο καλοκαιρινό καύσωνα την Τρίτη και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες σε όλη την περιοχή.

Κροατία στα νότια του Ντουμπρόβνικ

Πυρκαγιά μαίνεται στα νότια του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή στη Μεσόγειο. Στη χώρα επικράτησαν ισχυροί άνεμοι και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να εξαπλωθούν γρήγορα. Οι κροατικές αρχές δήλωσαν ότι έως και 16 πυροσβεστικά οχήματα και 95 πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αεροπορία της χώρας έστειλε δύο εξειδικευμένα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ισπανία Γκραν Κανάρια

Μια ταχέως εξαπλούμενη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο του ισπανικού νησιού Γκραν Κανάρια την Τρίτη ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες χωρικούς από τα σπίτια τους, να κλείσουν τρεις δρόμους και να αναπτύξουν ελικόπτερα για να περιορίσουν τη φωτιά.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι οι φλόγες που έπληξαν το λοφώδες κεντρικό τμήμα του νησιού κοντά στην κορυφή Tejeda, μακριά από τις παραλίες που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, απείχαν λίγα μέτρα από μια σειρά από κεραίες στην κορυφή ενός βουνού, μερικές από τις οποίες συνδέονται με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Διπλό χτύπημα στην Ιταλία – Eκκένωση 2.000 τουριστών από τρεις ξενοδοχειακές μονάδες εξαιτίας πυρκαγιάς

Η Ιταλία υπέστη δίδυμο σφυροκόπημα από τα στοιχεία την Τρίτη, όταν σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τον βορρά, σκοτώνοντας μια γυναίκα και μια 16χρονη ανιχνευτή, ενώ οι νότιες περιοχές κατακλύζονται από τον καύσωνα που έχει ωθήσει τις θερμοκρασίες σε υψηλά ρεκόρ.

Η κυβέρνηση ετοίμαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλαμβάνει το Μιλάνο, να υπολογίζει τις ζημιές πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ (110 εκατομμύρια δολάρια).

Η ολονύκτια καταιγίδα στο Μιλάνο έσκισε στέγες και ξερίζωσε εκατοντάδες δέντρα, κλείνοντας δρόμους, έσπασε σταθμευμένα αυτοκίνητα και διατάραξε τις επίγειες συγκοινωνίες.

Οι τοπικές αρχές της περιοχής Βιέστε, στην περιφέρεια Απουλίας, έδωσαν εντολή για την εκκένωση τριών ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες φιλοξενούν συνολικά περίπου 2.000 τουρίστες.

Τουρκία: Δασική πυρκαγιά κοντά στο θέρετρο Κέμερ στον νότο

Μεγάλη δασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Τουκία κοντά στο θέρετρο Κέμερ στην Αττάλεια στα νότια, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν από ξηράς και αέρος εν μέσω του κύματος καύσωνα που πλήττει στην περιοχή.

Πορτογαλία σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις

Εκατοντάδες Πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν χθες Τρίτη να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Αλγερία

Στην Αλγερία, τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Κροατία, οι φλόγες ήρθαν σε απόσταση 12 χιλιομέτρων (7,5 μίλια) από τη μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ αργά την Τρίτη.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχολιάστε εδώ