Έγκλημα χωρίς τέλος!

Έγκλημα χωρίς τέλος!

Τεράστιες καταστροφές αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές που (συνεχίζουν να) σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους μέχρι τώρα έγιναν στάχτη, σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες και μετατράπηκαν σε σωρούς με αποκαΐδια. Βουνά και δάση, κρανίου τόπος.

Οι κόποι και οι προσπάθειες των ανθρώπων για να χτίσουν σπίτια και επιχειρήσεις χάθηκαν μαζί με τους καπνούς της φωτιάς. Θλίψη, απογοήτευση και μαζί οργή και αγανάκτηση. Για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανήμπορος να περιορίσει τις καταστροφές. Απέτυχε αρχικά στο στάδιο της πρόληψης και στη συνέχεια στο στάδιο της αναχαίτισης των πυρκαγιών.



Δυστυχώς δεν αποφύγαμε και τις απώλειες ζωής όπυ χάσαμε εν ώρα καθήκοντος, δύο Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια και κατέπεσε στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Πτώση Canadair στην Κάρυστο – Κήρυξη τριήμερου πένθους


Αναποτελεσματικότητα; Έλλειψη σχεδιασμού και μέσων; Όπως και να έχει, το τελικό αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι τα καμένα δάση και οι περιουσίες των ανθρώπων. Το επιχείρημα των πολλών εστιών ταυτόχρονα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχει την αξία του, πλην όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να έχουν οργανωθεί με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η χώρα δοκιμάζεται από καταστροφικές πυρκαγιές, που σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσει.

Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον, όλες οι κυβερνήσεις στις αρχές της άνοιξης εξαγγέλλουν μεγαλεπήβολα σχέδια πυροπροστασίας. Και μόλις ξεσπάσουν οι πρώτες φωτιές τα σχέδια αυτά αποδεικνύονται ασκήσεις επί χάρτου. Και το χειρότερο όλων είναι ότι το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με μικρές παραλλαγές. Ευθύνες δεν αποδίδονται ποτέ και σε κανέναν. Και έτσι ένα έγκλημα σε βάρος της χώρας, σε βάρος της φύσης συνεχίζεται.

Το αεροσκάφος Canadair κατέπεσε στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο, όπου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ