Β. Συρίγος στο “Π”: Με όλες μας τις δυνάμεις θα παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα προστασίας ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου

Β. Συρίγος στο “Π”: Με όλες μας τις δυνάμεις θα παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα προστασίας ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου

Του
ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι είναι θέμα τύχης η εξέλιξη της κάθε αντιπυρικής περιόδου. Διότι, παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις στην έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου περί «πλήρους ετοιμότητας» και «εκπόνησης δράσεων και σχεδίων» από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών –τις οποίες η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε σε άλλο επίπεδο, κάνοντας λόγο για «κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία» διά στόματος πρωθυπουργού–, παραμένουν απολύτως άλυτα τα τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Τα δάση αφήνονται στην τύχη τους. Το βάρος δεν δίνεται στην πρόληψη αλλά στην κατάσβεση. Γιατί είναι επιλογή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων η σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση για προληπτικές δράσεις από δασαρχεία και δήμους. Έτσι, για παράδειγμα, στη Δασική Υπηρεσία οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο στο 70% των αναγκαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα σχεδόν τα δασαρχεία της Ελλάδας δεν υπάρχουν δασεργάτες.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής είναι κατά μέσο όρο στο 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή, ενώ οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες και η χρηματοδότηση χαμηλότερη από τις ανάγκες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που ευθύνεται για παρανοϊκές καταστάσεις, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στην Αν. Αττική, με την αδυναμία των πυροσβεστικών οχημάτων να πάρουν νερό από κρουνούς ενώ το πύρινο μέτωπο έτρεχε, μιας και ο δήμος εγκατέστησε κρουνούς που δεν είναι συμβατοί με τις προδιαγραφές του Πυροσβεστικού Σώματος! Δάση χωρίς καθαρισμούς, δασικοί δρόμοι που είναι ασυντήρητοι ή δεν υπάρχουν, αντιπυρικές ζώνες που πολλές φορές γίνονται «κατόπιν εορτής».

Όλα αυτά δείχνουν πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάγκη για πυροπροστασία… Αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους συνεχίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η κατάσβεση με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Πολιτική Προστασία, το μοίρασμα του χρήματος στην αγορά υπηρεσιών και μέσων (ενοικιάσεις ελικοπτέρων κ.λπ.). Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Οι πυρκαγιές, όμως, δεν είναι εργοστάσια για να μπορούν να λειτουργήσουν με υπεργολαβίες και φασόν!

Την ίδια στιγμή, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό και όχι ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι, γι’ αυτό το πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το τέντωμα του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στην πυρκαγιά της Αν. Αττικής επιχειρούσαν 100 πυροσβέστες και 190… αστυνομικοί!

Απαιτείται κεντρικός και ολοκληρωμένος αντιπυρικός σχεδιασμός, με το κύριο βάρος στη διαχείριση και την προστασία των δασών και στην πρόληψη, που να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την απόκτηση και τη διασπορά μέσων και προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες.

Ακριβώς αυτή την κατάσταση προσπάθησε να αναδείξει το ΚΚΕ πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και με το άνοιγμα της νέας Βουλής, καταθέτοντας επανειλημμένα από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ερώτηση για τα προβλήματα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, που είναι ίδια και διαρκώς επιδεινούμενα κάθε έτος.

Απέναντι στις εκκλήσεις του ΚΚΕ για κάλυψη των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, για αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε Δασική Υπηρεσία και Πυροσβεστικό Σώμα, για ενιαίο σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής κ.λπ., η κυβέρνηση υπέδειξε ως λύσεις την προεγκατάσταση πυροσβεστών από χώρες της ΕΕ (άλλος ένας φθηνός και ευέλικτος τρόπος για να καλυφθεί η υποστελέχωση), την ενοικίαση εναέριων μέσων και τα πολυάριθμα συντονιστικά όργανα με την τοπική διοίκηση.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βουλευτές του κόμματος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων, παλεύοντας με τις φλόγες. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα προστασίας ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου επειδή δεν αποφέρουν κέρδη. Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ