Οι «δέκα εντολές» για να έχουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Οι «δέκα εντολές» για να έχουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Tα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν υγιεινές διακοπές, χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών», τονίζει ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, παθολόγος – διαβητολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Διαβητολογικό – Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital. Ο κ. Μελιδώνης μάς δίνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη:

1. Να αποφεύγετε τα βαριά και σε μεγάλη ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Να προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Να καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά να ξαναμελετήσετε τις ποσότητες που σας αναλογούν προτού φύγετε για τις διακοπές σας.
2. Να προσέχετε ιδιαίτερα το πρωινό των διακοπών, το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα.
3. Τα αναψυκτικά, κυρίως τα παγωμένα, αποτελούν τη δροσερή νότα της ζωής τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορείτε χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνετε οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλετε. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, να διαβάζετε στο περίβλημα την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.
4. Η διασκέδαση των διακοπών πολλές φορές συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Η μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή, αλλά η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους).
5. Να προσέχετε, λοιπόν, τα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι κάνετε ινσουλίνη. Αν, μάλιστα, η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός, να μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερ) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες.
6. Να μην ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού κολυμπήσετε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σας προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.
7. Να αποφεύγετε τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν κάνετε ινσουλίνη, γιατί επιταχύνεται η απορρόφησή της και έτσι μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικές υπογλυκαιμίες.
8. Να αποφεύγετε να βάζετε τα πόδια σας μέσα στην καυτή άμμο. Να μην περπατάτε χωρίς σανδάλια στην παραλία και να έχετε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζετε.
9. Να περπατάτε όσον το δυνατόν περισσότερο.
10. Να μην ξεχάσετε όταν φτάσετε στον προορισμό σας να φυλάξετε τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκογόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 6 εβδομάδες χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18℃ έως 30℃.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ