Κλίμα διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ

Ίντριγκες, προσωπικές επιθέσεις, κόντρες και υπονοούμενα

–Τέσσερις οι διεκδικητές της προεδρίας – Φήμες για υποψηφιότητα-έκπληξη

Εν μέσω τριβών και εντάσεων και μέσα σε κλίμα διχασμού εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες για την ανάδειξη του προσώπου (αρχές Σεπτεμβρίου) που θα διαδεχθεί τον Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.

Διαδικασίες που προκρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και αμφισβητούνται από σημα­ντικό αριθμό στελεχών. Αρκετά από αυτά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των προβεβλημένων και έχουν μακρά παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ και η άποψή τους μετράει εσωκομματικά. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο εύθραυστο το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στήθηκαν οι αποφάσεις και οι διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, οι τόνοι στην αντιπαράθεση των διαφόρων ομάδων (τάσεων) ανεβαίνουν σταδιακά, με ορατό τον κίνδυνο οι τελικές διαδικασίες να διεξαχθούν σε πολεμικό κλίμα.

Οι κατηγορίες πάνε και έρχονται, οι αιχμές και τα υπονοούμενα επίσης. Δεν λείπουν φυσικά οι προσωπικές επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Όπως, π.χ., τα σεξιστικά σχόλια του Π. Πολάκη σε βάρος της Έφης Αχτσιόγλου, οι κατηγορίες του Ν. Παππά σε βάρος του Ευκλ. Τσακαλώτου για τη φοροεισπρακτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019 κ.λπ. Και είναι αυτή η εσωκομματική ένταση που ανησυχεί πολλά στελέχη, για το πόσο ομαλά θα εξελιχθούν τελικά οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου.

Ενώ ορισμένοι εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Τσίπρα θα έχει το πολιτικό εκτόπισμα για να διατηρήσει αρραγή την ενότητα του κόμματος, δεδομένου ότι διαμορφώνεται κλίμα διχασμού και αμφισβήτησης πριν καν στηθούν οι κάλπες.

Έχει ρεύμα…
Τέσσερις είναι επισήμως οι διεκδικητές της προεδρίας: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας. Ανοιχτό έχουν αφήσει το ενδεχόμενο Π. Πολάκης και Δ. Τε­μπονέρας, ενώ υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι θα προκύψει και υποψηφιότητα-έκπληξη.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι τέσσερις ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία, με στόχο να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κομματικών στελεχών και στην πορεία μελών του κόμματος. Η προσπάθειά τους θα είναι εξαιρετικά επίπονη, καθώς εξελίσσεται μετά από μια βαριά εκλογική ήττα, που έχει προκαλέσει βαθιά απογοήτευση.

Ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προσθέτουν οι καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και η… ε­γκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα θερινά θέρετρα. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Έφη Αχ­τσιόγλου φαίνεται να έχει α­ποκτήσει ένα προβάδισμα έ­ναντι των άλλων υποψηφίων. Είναι νεότερη και λιγότερο φθαρμένη πολιτικά.

Επιπλέ­ον, έχει εξασφαλίσει την ανοιχτή στήριξη αρκετών στελεχών: Δ. Παπαδημούλης, Ν. Βούτσης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Μαντζουράνης, Ελ. Ακρίτα κ.ά. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος χρεώνεται τη φοροεισπρακτική πολιτική που άσκησε ως υπουργός Οικονομικών, στην οποία αρκετοί αποδίδουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2019 έχασε τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Έχει δε και το ντεζαβαντάζ της ηλικίας, καθώς από τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί το κόμμα να πάει σε στελέχη παλαιότερης γενιάς.

Από την άλλη, ο Ν. Παππάς βαρύνεται με την καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες. Επιπλέον, την τελευταία διετία έχουν περιοριστεί σημαντικά τα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό.

Τέλος, ο 78χρονος Στ. Τζουμάκας είναι αυτό που λέμε… το κερασάκι στην τούρτα. Εκτός του ότι είναι εντελώς παράδοξη η κίνησή του να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο προσχώρησε πριν από λίγα χρόνια, δεν συγκεντρώνει την εκτίμηση, άρα και τη στήριξη μεγάλου αριθμού στελεχών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ