Μάκης Κουρής: Η ακρίβεια όλο και θεριεύει…

Μάκης Κουρής: Η ακρίβεια όλο και θεριεύει…

–Η Αγορανομία τι κάνει; Θεόστραβη είναι;
–Κανείς δεν προστατεύει τη νοικοκυρά; Όλοι κλέβουν, τελικά;

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Τόσο καλά τα έχουμε καταφέρει… Τα πάντα ακριβαίνουν καθημερινά. Βοηθάνε, τελικά, σε τίποτα οι… ταμπελίτσες με τις τιμές; Ή… δουλεύουν τα νοικοκυριά; Γίνεται κανένας έλεγχος;

Ή πέρα βρέχει για την Αγορανομία, με τους καταναλωτές στο έλεος του… Θεού;
Κυριολεκτικά, έχουν πάρει… φωτιά ακόμα και οι τιμές των φρούτων, με τους καταναλωτές στο… έλεος του εμπόρου, της λαχαναγοράς. Να τα κονομήσει θέλει ο μανάβης. Και όχι μόνο.

Τον Ιούνιο οι αυξήσεις σε κάποια προϊό­ντα… καβάλησαν το 30% σε σύγκριση με τον Μάιο. Και πού είσαι ακόμη, φίλε καταναλωτή… Έπεται και συνέχεια. Όπου σε βρει, θα σε… λιανίσει ο έμπορος και λογαριασμό δεν θα δώσει σε κανέναν.

Από την άλλη, τρεις κι εξήντα βγάζει ο αγρότης από το χωράφι. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο έμπορος, ο μαγαζάτορας, ο μανάβης… Για τον πελάτη πέρα βρέχει. Ο καταναλωτής είναι το μόνιμο θύμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Και σε όποιον αρέσει…

Το κόστος παραγωγής έχει πάρει τα ύψη, λένε οι αγρότες. Στο καρπούζι, για παράδειγμα, η τιμή παραγωγού, από 10 – 15 λεπτά πέρυσι, φέτος… πέταξε στα 30 – 35 λεπτά. Και η τιμή καταναλωτή έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς από 0,30 – 0,50 ευρώ το κιλό πέρυσι, τώρα τα καρπούζια πωλούνται στις λαϊκές από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό το πρωί και από 0,70 έως 0,90 ευρώ το μεσημέρι. «Αν μετρήσεις τα έξοδα, το λίπασμα, τα φυτοφάρμακα, τα εργατικά, το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα έσοδα δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κόστη και να μείνει και κάτι στην άκρη», τονίζουν οι καλλιεργητές.

Στον παραγωγό τι μένει, τελικά;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ