Μ. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Να μη γίνει το μαύρο η κανονικότητά μας
Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής
Οι εικόνες που άφησαν πίσω οι πυρκαγιές στις διάφορες περιφέρειες της χώρας είναι θλιβερές. Καταστροφή ανυπολόγιστη, σε περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο, φυσικό τοπίο.
Κάποιοι κρίνουν, άλλοι συγκρίνουν. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν πράττει. Αναπαράγεται μια πολιτική ανεπάρκεια που κάθε χρόνο κοστίζει. Μια ευτελιστική ανεπάρκεια, ενός κρατικού μηχανισμού αποδιοργανωμένου και ανέτοιμου, που βασίζεται στην αυταπάρνηση και στη θυσία πυροσβεστών και εθελοντών, ανθρώπων αλληλέγγυων και αληθινών.
Και ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται εκ των υστέρων γύρω από τις μεθόδους καταστολής ή γύρω από τις αναγκαίες διαδικασίες αποκατάστασης των καταστροφών. Όμως, το κρίσιμο στην Πολιτική Προστασία είναι το πριν. Είναι η πρόληψη. Και τουλάχιστον εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, προσηλωμένοι στη συνέπεια, στη σοβαρότητα, στην αξιοπιστία και στην ευθύνη, εκεί θέλουμε να εστιάσουμε, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Για να λύσουμε προβλήματα και να συγκρουστούμε με πρακτικές μικροκομματικής διαχείρισης.
Για αρχή, είναι αναγκαία η αποσαφήνιση και διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δήμων, περιφερειών και κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, όσον αφορά τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και οργάνων σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, ασάφειες, επικαλύψεις και ελλείψεις.
Δευτερευόντως, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του Δασολογίου και του Κτηματολογίου, καθώς χωρίς την ύπαρξη των ανωτέρω θα συνεχιστεί το άναρχο καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Η αρμοδιότητα ανάθεσης καθαρισμού των δασών εκχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκτελεί το Σχέδιο Προστασίας Δασών με στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας. Ωστόσο, ενώ προχώρησαν οι καθαρισμοί σε κάποιες περιοχές και ενώ φαίνεται ότι το έργο είναι σε εξέλιξη, στην παρούσα φάση παρατηρείται μια ακατανόητη αδράνεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 όλα τα έργα δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις.
Επιπρόσθετα, οι ελλείψεις στη στελέχωση του μηχανισμού είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα, με το πιο έντονο πρόβλημα να εντοπίζεται στους ΟΤΑ. Έλλειμμα σε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και αιρετών. Και φυσικά κρίνεται αναγκαία η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος με το απαιτούμενο προσωπικό και η έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων του, που δίνουν με υπερπροσπάθεια τη μάχη στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων.
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ένα προγραμματικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία και πώς αυτή πρέπει να λειτουργήσει, έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις του στον δημόσιο διάλογο.
Το πρώτο κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την έξυπνη διαχείριση των πόρων. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να κινητοποιεί πόρους, και εκτός αυτών που της παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Το τρίτο αφορά τον συμμετοχικό χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας και το τέταρτο στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της. Να είναι ένα κάθετο, αποκεντρωμένο σύστημα με συνέχεια εντολής και διασφάλιση της τήρησης των προτυποποιημένων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, της πρόληψης, της καταστολής και της αποκατάστασης.
Πριν να είναι αργά, ας δώσουμε την υπερκομματική μάχη για αυτό που μετράει πραγματικά. Την προστασία του ανθρώπου και όλων των έμβιων όντων, του περιβάλλοντος, της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Τη μάχη για την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Να μη γίνει το μαύρο η κανονικότητά μας.