Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς στον καύσωνα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Όπως επισημαίνει ο Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας (Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»), το καλοκαίρι καταγράφεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Βάσει διεθνών καταγραφών, οι νοσηλείες λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων αυξάνονται κατά 6% – 10% και ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου διπλασιάζεται.

Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, με τα περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια να παρατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 43℃. Αυτή την περίοδο καταγράφονται στη χώρα μας υψηλές θερμοκρασίες και ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Με τα δεδομένα αυτά, οι ευπαθείς ομάδες, και ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς, πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό έργο. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας. Συγκεκριμένα:

• Αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα (ταχυκαρδία) με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού.
• Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες για να αποβληθεί η θερμότητα μέσω της εξάτμισης.
• Προκαλείται διαστολή στα αγγεία του δέρματος ώστε να αποβληθεί η θερμότητα.
• Η συχνότητα αλλά και το βάθος της αναπνοής αυξάνονται για την αποβολή του θερμού αέρα.
Οι προστατευτικές αυτές μεταβολές επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο και οριακή ισορροπία της καρδιακής λειτουργίας.

Ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν
Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, θερμοπληξία. Επιπλέον, σε περιόδους καύσωνα μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα οποιασδήποτε προϋπάρχουσας υποκείμενης καρδιακής νόσου, όπως θωρακική δυσφορία / άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη, απώλεια συνείδησης.

Σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε από τα ανωτέρω συμπτώματα ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από καρδιολόγο.

Τι πρέπει να κάνουν οι καρδιοπαθείς
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση, θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και των μετακινήσεων κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00 – 16:00). Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά χλιαρά ντους. Επιλογή κατάλληλου ρουχισμού (ελαφρύς, ανοιχτόχρωμος ρουχισμός).
2. Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άσκησης.
3. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων.
4. Παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση αεριζόμενο με φρέσκο αέρα, ή σε κλιματιζόμενες αίθουσες.
5. Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα). Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να ελέγχουν τακτικά το σωματικό τους βάρος για την αποφυγή πιθανής συστηματικής συμφόρησης από την αυξημένη χορήγηση υγρών.
6. Περιορισμός στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση.
7. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε νερό.
8. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής μετά από επικοινωνία με τον καρδιολόγο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: Eurokinissi

Σχολιάστε εδώ