Τέκνο του Θεού

Τέκνο του Θεού


Συγγραφέας
Cormac McCarthy
Μετάφραση
Παναγιώτης Κεχαγιάς


Ο Μπάλαρντ, φτωχός αγρότης, χάνει το σπίτι και τη γη του, και μαζί τον όποιο σύνδεσμο είχε με τους ανθρώπους γύρω του. Χωρίς εφόδια, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, περιφέρεται στα δάση. Διαπράττει απλές κλοπές αλλά και εγκλήματα, μη διστάζοντας ακόμα και πανανθρώπινα ταμπού να παραβιάσει.

Με φόντο το άγριο τοπίο του Τενεσί, ο αναγνώστης τον παρακολουθεί σ’ αυτόν τον κατήφορο, ενώ η αφήγηση διακόπτεται από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που προσπαθούν να βρουν μια αιτία για τις πράξεις του, αλλά δείχνουν και όλη τη σκληρότητά τους.

«Όπως και οι συγγραφείς που θαυμάζει –Μέλβιλ, Ντοστογιέφσκι, Φόκνερ– ο Μακάρθι δημιούργησε ένα σπουδαίο και βαθύ έργο, ένα αριστούργημα» (The Washington Post), που τολμά να χαρτογραφήσει το βαθύ σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.

Έργο Εξωφύλλου: Αθανασία Αγοραστίδου, Parrot leaves the cage, 2018

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ (Cormac McCarthy),(20 Ιουλίου 1933 – 13 Ιουνίου 2023 ) είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του έχουν γίνει εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Ματωμένος μεσημβρινός», ( “Blood Meridian” ) (1985), το οποίο κέρδισε μια θέση στη λίστα του περιοδικού ” Time” με τα «100 καλύτερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα από το 1923 ως τις μέρες μας» , και το μυθιστόρημα «Ο δρόμος» ( “The Road” ) 2006, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) και το “James Tait Black Memorial Prize for Fiction”.
«Ο δρόμος» ( “The Road” )και το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» ( “No Country for Old Men” ) έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.
Ο καλύτερος – άγνωστος – συγγραφέας της Αμερικής ζούσε επί χρόνια σε ένα καλύβι κάπου στα σύνορα με το Μεξικό, ώσπου τον ανακάλυψαν το 2007 η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Ο Κόρμακ Μακ Κάρθι βγήκε στο φως και θεωρείται πλέον τόσο σημαντικός όσο και ο Φόκνερ
Απεβίωσε στις 13 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 89 ετών


ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Τίτλος Πρωτοτύπου: Child of God
Κατηγορία: Λογοτεχνία, Aldina
ISBN: 978-960-01-2456-9


Σχολιάστε εδώ