Ο Χένρι Κίσινγκερ βρισκεται στην Κίνα

Ο Χένρι Κίσινγκερ βρισκεται στην Κίνα

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, και για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, Χένρι Κίσινγκερ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, 20 Ιουλίου στην κινεζική πρωτεύουσα, εν μέσω προσπαθειών από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεών τους.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε διπλωματικό ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας, και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι.


Σχολιάστε εδώ