Κυρανάκης: Έρχεται η ψηφιακή  πλατφόρμα μεταβίβασης ακινήτων

Κυρανάκης: Έρχεται η ψηφιακή πλατφόρμα μεταβίβασης ακινήτων

Ανακοινώσεις για ψηφιακά εργαλεία στο Κτηματολόγιο από την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, επισημαίνοντας ότι είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα για την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την προπερασμένη Πέμπτη, επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου.

Ήδη έγιναν, όπως σημείωσε, τα πρώτα βήματα, τα οποία θα εντατικοποιηθούν στην πορεία, προκειμένου να μπει τέλος στις ουρές σε κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία.

Αναφερόμενος στα κτηματολογικά γραφεία, επισήμανε ότι στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν και να πάψει να υπάρχει η εικόνα των χιλιάδων φακέλων, καθώς θα τελειώνουν όλα ψηφιακά στο γραφείο του συμβολαιογράφου. «Προσωπική πρόκληση για έμενα είναι η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, που αφορά πολύ κόσμο.

Έχουμε περίπου 2.000 συμβόλαια που υπογράφονται καθημερινά, άρα βασικός μας στόχος, μαζί με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι μια μεταβίβαση ακινήτου να διαρκεί πολύ λιγότερο από τους πέντε και έξι μήνες που διαρκεί σήμερα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Αρχικά, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει πιλοτικά και θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αντλήσουν ψηφιακά τα έγγραφα που ζητούν από τους πολίτες. Εφόσον το ακίνητο του πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να αντλήσει όλα τα έγγραφά του αυτόματα από την πλατφόρμα.

Κυρανάκης με συμβολαιογράφους

Συνάντηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη νέα γενική διευθύντρια του Κτηματολογίου, Ολυμπία Μαρκέλλου, είχαν οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων, την περασμένη εβδομάδα. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις ψηφιακές διαδικασίες, ο απλοποιημένος τρόπος υποβολής εγγραπτέων πράξεων από πολίτες και από συμβολαιογράφους, καθώς και η αύξηση του χρόνου εμπρόθεσμης πληρωμής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ