Τι να προσέχετε κατά την άσκηση στη ζέστη

Τι να προσέχετε κατά την άσκηση στη ζέστη

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για τους λάτρεις της άσκησης σε υπαίθριους χώρους, καθώς εάν δεν προσέξουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχετιζόμενες με τη ζέστη διαταραχές (π.χ., θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, ακραία αφυδάτωση), που μπορεί να πλήξουν σοβαρά τη φυσική τους κατάσταση και την υγεία τους.

«Ο βαθμός της σωματικής καταπόνησης από την άσκηση στη ζέστη εξαρτάται από τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και την ικανότητα του οργανισμού του να ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον», εξηγεί η ειδική παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. «Κατά τη μυϊκή άσκηση ο μεταβολισμός είναι 5 – 15 φορές ταχύτερος απ’ ό,τι σε κατάσταση ηρεμίας, διότι το σώμα χρειάζεται ενέργεια για τη σύσπαση των σκελετικών μυών. Αναλόγως με το είδος της άσκησης που κάνει κάποιος, τουλάχιστον το 70% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης μετατρέπεται σε θερμότητα για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος».

Σύμφωνα με την κ. Λιάκου, οι ασκούμενοι πρέπει να λαμβάνουν τα εξής μέτρα προστασίας της υγείας τους:

♦ Να αφήνουν το σώμα τους να προσαρμοστεί. Όταν ξεκινάνε να γυμνάζονται στη ζέστη, να κάνουν πιο σύντομη την άσκηση και λιγότερο έντονη απ’ ό,τι συνήθως. Καθώς θα περνούν οι μέρες, να αυξάνουν σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής τους.
♦ Να έχουν επίγνωση της κατάστασής τους. Οι ηλικιωμένοι, όσοι γυμνάζονται περιστασιακά, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.λπ.) και όσοι παίρνουν φάρμακα (διουρητικά, για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ.) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την άσκηση στη ζέστη. Προτιμότερο είναι να ασκούνται σε χώρο με κλιματισμό.
♦ Να μην κάνουν γυμναστική στον καύσωνα ή / και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
♦ Να κάνουν ένα κρύο ντους πριν από τη γυμναστική.
♦ Να ενυδατώνονται καλά, με τα κατάλληλα υγρά.
♦ Να φοράνε άνετα, ελαφριά ρούχα, με φωτεινά χρώματα, που αντανακλούν τον ήλιο.
♦ Να προσέχουν την ώρα. Να γυμνάζονται σε υπαίθριους χώρους πριν από τις 10 το πρωί ή αργά το απόγευμα (ιδανικά μετά τις 6) και όχι τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος.
♦ Να μην ξεχνούν το αντιηλιακό, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.
♦ Να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. Αν αισθανθούν ζάλη, ναυτία ή κόπωση, να διακόψουν τη γυμναστική και να πάνε αμέσως σε έναν δροσερό χώρο. Να αρχίσουν να πίνουν υγρά με μικρές γουλιές και να βρέξουν το κεφάλι και το σώμα τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ