Ηνωμένο Βασίλειο: Το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση πρόκειται να γίνει νόμος

Ηνωμένο Βασίλειο: Το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση πρόκειται να γίνει νόμος

Το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση πρόκειται να γίνει νόμος στη στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού η κυβέρνηση κέρδισε μια τελευταία σειρά ψήφων στους Λόρδους.

Η νομοθεσία είναι κεντρική στη δέσμευση του πρωθυπουργού να σταματήσει τα μικρά σκάφη να διασχίζουν τη Μάγχη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών έχει νομική υποχρέωση να κρατά και να απομακρύνει οποιονδήποτε εισέρχεται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τρίτη, ο ΟΗΕ εξέδωσε μια ασυνήθιστα επικριτική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει του διεθνούς δικαίου.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, σε κοινή δήλωση, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk και ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο “θα έχει βαθιές συνέπειες για τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία”.

«Αυτή η νέα νομοθεσία διαβρώνει σημαντικά το νομικό πλαίσιο που έχει προστατεύσει τόσους πολλούς, εκθέτοντας τους πρόσφυγες σε σοβαρούς κινδύνους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Grandi.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ότι τίποτα στο νομοσχέδιο δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να ενεργεί ασύμβατα με το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσαν: «Το νομοσχέδιό μας για την παράνομη μετανάστευση είναι βασικό μέρος της δουλειάς μας για να αποτρέψουμε και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κάνουν διελεύσεις μικρών σκαφών, καθώς θα δει τους ανθρώπους που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα, παράνομα και περιττά ταξίδια να κρατούνται και να απομακρύνονται γρήγορα».

Με πληροφορίες απο το BBC

Σχολιάστε εδώ