Αγώνα επιβίωσης δίνουν στο ΜέΡΑ25

Αγώνα επιβίωσης δίνουν στο ΜέΡΑ25

–Παραίτηση Βαρουφάκη ζητούν στελέχη του κόμματος

Τάσεις αποσυσπείρωσης (διάλυσης) καταγράφο­νται στο ΜέΡΑ25, υπό το βάρος της αποτυχίας στις πρόσφατες ε­θνικές εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές κάθε άλ­λο παρά ευοίωνες είναι.

Η απογοήτευση και η ηττοπάθεια διαπερνάει χιαστί το κόμμα, ενώ η αμφισβήτηση ακουμπά πλέον και αυτόν ακόμη τον Γ. Βαρουφάκη.

Ο ίδιος πάντως φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του για το μέλλον.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και επί της ουσίας θα είναι ένας… αγώνας επιβίωσης. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίσθηκε η διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου πιθανότατα θα τεθεί και το θέμα της ηγεσίας.

Ορισμένα στελέχη, ωστόσο, είναι της άποψης ότι το συνέδριο έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα και ότι το διάστημα που μεσολαβεί ίσως λειτουργήσει σε βάρος του κόμματος. Με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως θα ενταθούν οι τάσεις φυγής που καταγράφονται από την επομένη των εκλογών. Τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών σημάδεψαν δύο γεγονότα:

Πρώτον, η αποχώρηση της Σοφίας Σακοράφα, λίγο πριν από τη… διαγραφή της από το Μέ­ΡΑ25. Εν κρυπτώ ο κ. Βαρουφάκης αποφάσισε την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αιχμές περί διαπλοκής της κ. Σακοράφα με την ολιγαρχία.

Αφορμή η παρουσία της σε επίσημη εκδήλωση, όπου παρών ήταν και ο γνωστός επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης. Όταν εκείνη το πληροφορήθηκε εξωδίκως, υπέβαλε την παραίτησή της και αποχώρησε από το κόμμα.

Δεύτερον, η δήλωση της πρώην βουλευτού Μαρίας Απατζίδη, η οποία ζήτησε ευθέως την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη από την ηγεσία του κόμματος, με το επιχείρημα ότι ακολούθησε μια προεκλογική τακτική που οδήγησε σε εκλογική αποτυχία και μια στρατηγική ήττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψή της συμμερίζονται κι άλλα στελέχη, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν, φοβούμενοι τα… αντίποινα από την πλευρά της ηγεσίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα ο κ. Βαρουφάκης έχει δείξει ότι ανέχεται τις διαφορετικές φωνές και δεν αντέχει την κριτική εκ των έσω.

Οι εξελίξεις μέχρι το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα δείξουν αν το ΜέΡΑ25 έχει προοπτικές να επιβιώσει ή θα διαλυθεί προϊόντος του χρόνου.

Ντεζαβαντάζ το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία, άρα είναι πολύ πιθανό οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Και ένα κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ