Ιω. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Απεργάζονται σκοτεινά σχέδια για τα επιμελητήρια

Ιω. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Απεργάζονται σκοτεινά σχέδια για τα επιμελητήρια

-Στόχος η αναβολή των εκλογών

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑΠΕΙ


Πολύ περίεργα μηνύματα φτάνουν στα αυτιά μας. Κάποιος «φωτεινός», τουλάχιστον κατ’ όψη, νους φαίνεται να απεργάζεται σκοτεινά σχέδια για τα επιμελητήρια της χώρας. Κύριο μέλημά του ακούγεται ότι είναι η αναβολή για έναν ακόμη χρόνο των επιμελητηριακών εκλογών, που θεσμικά είχαν οριστεί για το τέλος του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι ήδη η θητεία των επιμελητηριακών οργάνων διοίκησης έχει παραταθεί και, αν επαληθευτούν τα σενάρια για αναβολή των επιμελητηριακών αρχαιρεσιών, οι διοικήσεις τους θα διανύσουν τον έβδομο χρόνο θητείας τους! Ακόμα και ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε ίσως να επιβάλει τέτοιο θεσμικό παραστράτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Πόσω μάλλον μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, που διατυμπανίζει τη δημοκρατική ευαισθησία της!

Δεν τιμά καθόλου τον επιμελητηριακό θεσμό να διασύρεται από ευκαιριακούς, καιροσκοπικούς σχεδιασμούς οποιουδήποτε νεόκοπου κυβερνητικού αξιωματούχου, που αδιαφορεί για το ότι οι επιμελητηριακές εκλογές εκ του νόμου διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ίσως ο φόβος εκλογής μη αρεστών διοικήσεων και η ανάγκη παραμονής κάποιων «ημετέρων» στη διοίκηση να εξυπηρετούν διότι κάποιοι πρόθυμα «υπηρετούν»! Ίσως, πάλι, γιατί υπάρχει και «ίδιον όφελος» από την αναβολή;

Όταν, όμως, διαλαλείται ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί προτεραιότητα, γιατί να υπονομεύεται ο θεσμός; Εκτός και αν, τελικά, αυτό είναι το ζητούμενο: Η αποψίλωση του μοναδικού θεσμού που στέκεται αρωγός στον δύσμοιρο μικρομεσαίο επιχειρηματία αυτής της χώρας. Στον επιχειρηματία που δίνει αγώνα για την επιβίωσή του, του οποίου η φωνή, η δύναμη και ο μοχλός πίεσης απέναντι στην Πολιτεία γίνονται τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, με τα πενιχρά τους μέσα, αλλά με τη μεγάλη δύναμη της φωνής τους.

Αν, τελικά, αποδειχθεί ότι η διαφαινόμενη αναβολή των εκλογών για τα επιμελητήρια αποτελεί «προάγγελο» μέτρων «καθαίρεσης» του επιμελητηριακού θεσμού, δεν θα αποτελέσει απλώς το «σιωπητήριο» της επιχειρηματικότητας στη χώρα αλλά τον επιθανάτιο ρόγχο της!

Έστω και την τελευταία στιγμή, ας πρυτανεύσει η όποια λογική φωνή μπορεί να αρθρώσει λόγο και ανάστημα απέναντι στην υποβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού. Οι εκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση των διοικήσεων είναι δικαίωμα που αποκτήθηκε με επίπονους αγώνες. Ας μην καταντήσει «ρουσφέτι» ή «διορισμός»!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ