Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία για τα σιτηρά – Κίνδυνος για τις διεθνείς τιμές τροφίμων!

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία για τα σιτηρά – Κίνδυνος για τις διεθνείς τιμές τροφίμων!

Η Ρωσία αρνήθηκε τη Δευτέρα να παρατείνει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, διαμαρτυρόμενη ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις να απελευθερώσει τα δικά της φορτία τροφίμων και λιπασμάτων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ενημέρωσε την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη ότι «χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας» παύει να λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου».

Αυτό σήμαινε την απόσυρση των εγγυήσεων ασφάλειας για τη ναυτιλία, τον τερματισμό ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και τη διάλυση του Κοινού Κέντρου Συντονισμού στις εκβολές της Μαύρης Θάλασσας στην Κωνσταντινούπολη, που ιδρύθηκε για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας και έτσι η βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα θα χαρακτηριστεί και πάλι ως περιοχή προσωρινού κινδύνου για τη ναυτιλία, ανέφερε το υπουργείο.

Η συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε στόχο να μετριάσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που μπλοκαρίστηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Έντονη η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας να τερματίσει την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου.

paron.gr
Φωτο: DESPIERRES από το Pixabay

Σχολιάστε εδώ