ΒΑΚΙΤΑ: Η πυγμαία φώκαινα δείχνει να διασώζεται
Ο πληθυσμός του σπανιότερου θαλάσσιου θηλαστικού στη Γη, της πυγμαίας φώκαινας, γνωστής και ως βακίτας, δεν έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με μια αισιόδοξη νέα ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Sea Shepherd».
Το είδος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση και συναντάται στον Κόλπο της Καλιφόρνιας του Μεξικού, απειλείται από την παράνομη αλιεία και η κυβέρνηση του Μεξικού δέχεται πιέσεις για να πάρει μέτρα.
Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι το 2018 είχαν απομείνει 20 ή λιγότερες βακίτες, ενώ προηγουμένως είχαν προειδοποιήσει ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στα δίχτυα περισσότερα από όσα γεννιούνται. Ωστόσο, η τελευταία αποστολή επιτήρησης της «Sea Shepherd» δήλωσε ότι εντόπισε περίπου δώδεκα υγιή θηλαστικά, σχεδόν όσα είχαν εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν διεξήχθη η τελευταία έρευνα.
Επίσης, η νέα έκθεση της ομάδας ανέφερε ότι τα δεδομένα έδειξαν πάνω από 90% μείωση του αριθμού των αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στις ζώνες όπου ζουν οι βακίτες.
«Βλέποντας υγιείς βακίτες να τρέφονται ανενόχλητα, αισιοδοξούμε ότι το είδος δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς την εξαφάνιση όσο τα μέτρα διατήρησης μπορούν να συνεχίσουν να προστατεύουν το είδος», αναφέρεται στην έκθεση.
Πρόσθεσαν ότι η έντονη μείωση της δραστηριότητας των σκαφών ήταν «η πιο ενθαρρυντική είδηση που έχει υπάρξει ποτέ για την ανθρώπινη παρέμβαση για τη διάσωση της βακίτας», αποδίδοντας την πτώση της θανατηφόρας αλιευτικής δραστηριότητας στον βελτιωμένο συντονισμό του Μεξικάνικου Ναυτικού στη λε-
γόμενη περιοχή μηδενικής ανοχής (ZTA).
Η «Sea Shepherd» συνεργάστηκε με επίσημους φορείς και το Ναυτικό του Μεξικού πέρυσι για να ενισχύσει την «Επιχείρηση Θαύμα», ένα πρόγραμμα για την προστασία της βακίτας, με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράνομη αλιεία στα ύδατα όπου ζει, στον Κόλπο του Μεξικού.
Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Μεξικό απέτυχε να σταματήσει το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής που απειλεί τη βακίτα, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιθανό εμπορικό εμπάργκο.