Θωρακισμένος δεινόσαυρος

Θωρακισμένος δεινόσαυρος

Απολιθωμένα υπολείμματα που εντοπίστηκαν στη βρετανική Νήσο Γουάιτ (Isle of Wight), στη Μάγχη, αναγνωρίζονται πλέον σαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου, που πήρε το όνομά του προς τιμήν ενός παλαιοντολόγου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ανήκει σε μια ομάδα φυτοφάγων δεινοσαύρων, γνωστών ως αγκυλόσαυρων, που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1980 στον σχηματισμό Wessex του νησιού – ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό που χρονολογείται μεταξύ 145 – 66 εκατομμυρίων ετών πριν.

Αφού η ανάλυση αποκάλυψε ότι ήταν ένα νέο είδος, ονομάστηκε Vectipelta Barretti, από τον καθηγητή Paul Barrett, επικεφαλής των απολιθωμάτων σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NHM).
Είναι ο δεύτερος θωρακισμένος δεινόσαυρος που βρέθηκε στο νησί, με τον πρώτο να είναι ο Polacanthus Foxii, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865. Το Vectipelta Barretti διαφέρει από τον προκάτοχό του Polacanthus Foxii στον λαιμό και στα οστά της πλάτης.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι και τα δύο είδη έχουν διαφορετικές πυελικές δομές και ότι το Vectipelta Barretti έχει μια πιο αιχμηρή θωράκιση.

Η συνσυγγραφέας, Dr Susannah Maidment, ανώτερη ερευνήτρια στο NHM, είπε: «Ο Paul υπήρξε ένας πραγματικά σημαντικός μέντορας, ε­πόπτης, συνάδελφος και φίλος για μένα και αρκετούς άλλους συγγραφείς στην εργασία και θέλαμε να τον ευχαριστούμε και αναγνωρίζουμε την τεράστια συνεισφορά του στην Παλαιοντολογία των Δεινοσαύρων».

Μιλώντας στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4, η Maidment είπε ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα, τη δεκαετία του 1980, θεωρήθηκε ότι ήταν από το ίδιο είδος με το εύρημα του 19ου αιώνα στο νησί. Αλλά, όπως πρόσθεσε, «ανακαλύψαμε τώρα ότι είναι μάλλον διαφορετικό από τον Polacanthus και είναι ένα νέο είδος. Έχει διαφορές στους σπονδύλους του, στη λεκάνη του και κάποια από τη θωράκισή του είναι επίσης διαφορετική.

Οπότε είμαστε πολύ σίγουροι ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ζώο».

Αν και οι δύο αγκυλόσαυροι κατάγονταν από το ίδιο νησί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν είχαν στενή συγγένεια. Στην πραγματικότητα, είπαν ότι το Vectipelta Barretti σχετίζεται στενά με μερικούς κινεζικούς αγκυλόσαυρους, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι δεινόσαυροι μετακινούνταν ελεύθερα από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική Περίοδο έως και 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ