Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: Επαναφέρουμε την παιδικότητα δημιουργώντας χώρους αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: Επαναφέρουμε την παιδικότητα δημιουργώντας χώρους αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης


Είναι γεγονός πως η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει κατά πολύ, αφήνοντας πίσω την αθωότητα και την παιδικότητα που είχαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά. Σήμερα, η νέα γενιά μεγαλώνει στις μεγαλουπόλεις και οι δραστηριότητές της έχουν εστιάσει στην προέκταση ενός κινητού, υπολογιστή ή έξυπνης συσκευής. Τα παιδιά δεν παίζουν στις αλάνες και τα παραδοσιακά παιχνίδια έχουν εκλείψει.

Στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, στις προτεραιότητές μας ήταν ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος και η δημιουργία όμορφων τόπων αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους.

Το αναπλασμένο πάρκο της Εθνάρχου Μακαρίου είναι πράγματι μαγικό και έχει παραδοθεί στους συμπολίτες μας προς χρήση εδώ και έναν περίπου μήνα. Μετά τις εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής του, αποτελεί για τη γειτονιά –και όχι μόνο– το ομορφότερο σημείο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης και έχει γίνει στέκι για τους δημότες κάθε ηλικίας. Δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη, όπως και κάθε «πινελιά» που βάζουμε στον «καμβά» της πόλης μας, για να ομορφύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής τους.

Το πάρκο περιλαμβάνει παιδική χαρά, γυμναστήριο, καλλισθενικά όργανα, χώρους πικ νικ, μικρές διαδρομές ποδηλάτου και πλούσια φύτευση με εκατοντάδες αρωματικά φυτά.

Εντάσσεται, δε, στη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), δημιουργώντας οκτώ θεματικά πάρκα στους δήμους γύρω από τον Υμηττό, στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου του Συνδέσμου μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Το πάρκο δημιουργήθηκε δίνοντας έμφαση στο πράσινο και στην αναψυχή. Κάθε του γωνιά περνά περιβαλλοντικά μηνύματα και μέσα από τους χώρους αναψυχής, τις διαδρομές στη φύση, το υπαίθριο γυμναστήριο, την παιδική χαρά ψυχαγωγεί και ευαισθητοποιεί τα παιδιά για την προστασία του Υμηττού. Μέσα από το παιχνίδι εκπαιδευόμαστε καλύτερα και τα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνονται βιώματά μας. Άλλωστε, εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας, τη νέα γενιά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα προστατεύσουν τον Υμηττό μας και το περιβάλλον μας, μελλοντικά, αφού θα τον νιώθουν σπίτι τους.

Αξίζει, δε, να τονίσω ότι στα εννιά χρόνια της θητείας μας αποκτήσαμε 36 νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές, πολλές εκ των οποίων ανακαινίστηκαν δύο φορές μέσα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που εξασφαλίσαμε. Ενώ διαμορφώσαμε και πλέον διαθέτουμε πέντε οικογενειακά πάρκα και οι κάτοικοι μπορούν πλέον να τα χαίρονται και να τα χρησιμοποιούν ως τόπους συνάντησης και αναψυχής για εκείνους και τα παιδιά τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ