Φουλάρουν τις μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου

Τον οδικό χάρτη με τερματικό σταθμό την εκλογή νέου προέδρου χάραξε Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο, και ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα, εν μέσω καύσωνα.

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλον, οι διεκδικητές του… θρόνου στην Κουμουνδούρου ανοίγουν τα χαρτιά τους και εκφράζουν δημόσια τις φιλοδοξίες τους. Τον χορό άνοιξε πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου, ακολούθησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ μέχρι σήμερα θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους και να πάρουν το πράσινο φως από την Κεντρική Επιτροπή.

Κυρίαρχη άποψη στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάδειξη του διαδόχου του Αλ. Τσίπρα να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και παράλληλα να έχει τον χρόνο να προετοιμάσει τα στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια σημαντική μερίδα στελεχών που υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες οι εσωκομματικές θα πρέπει κινηθούν πιο αργά και η εκλογή του νέου προέδρου να μετατεθεί για μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καλούνται αυτό το διήμερο να δώσουν λύση και να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες και από αύριο κιόλας να αρχίσει η κούρσα διαδοχής και οι υποψήφιοι αρχηγοί να εκθέσουν το όραμά τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Το δίλημμα για εμάς δεν είναι Αριστερά ή Κέντρο. Είμαστε με τους πολλούς», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό της, στη βάση ότι κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η πρώην υπουργός δεν ήταν απόλυτα σύμφωνη με τα κατά καιρούς ανοίγματα του Αλ. Τσίπρα προς τον λεγόμενο κεντρώο χώρο και τις αθρόες μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της υποψηφιότητάς της τάχθηκαν ήδη ο Αλ. Χαρίτσης και ο Ν. Ηλιόπουλος.

Το δικό του όραμα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Αριστεράς γενικότερα περιέγραψε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι αυτήν τη στιγμή με το μέρος του. Η προτροπή του απερχόμενου προέδρου Αλ. Τσίπρα για το πέρασμα στη νέα γενιά δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη δική τους λογική, οπότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εκλογή θα γίνει από τη βάση του κόμματος, από τα δεκάδες χιλιάδες μέλη, κάνει ακόμη πιο αμφίρροπη τη μάχη. Πολλά θα κριθούν από το ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι, πέραν των δύο, και από ποια τάση ακριβώς θα προέρχονται.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ