Μάχη της κυβέρνησης σε δύο μέτωπα – Χειροτερεύει η κατάσταση για εκατομμύρια πολίτες

Μάχη της κυβέρνησης σε δύο μέτωπα – Χειροτερεύει η κατάσταση για εκατομμύρια πολίτες

Πονοκέφαλος η καθημερινότητα

Ως… Γη της Επαγγελίας περιέγραψε την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Πίσω από τις υποσχέσεις για αυξήσεις και παροχές σε μισθούς, συντάξεις κ.ά. επιχείρησε να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα, που θα βιώσουν και τα προσεχή χρόνια εκατομμύρια Έλληνες, ιδίως δε οι οικονομικά ασθενέστεροι. Καθημερινότητα που δεν θα έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, που επιδεινώνεται λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που σαρώνει την αγορά, αλλά και με την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που επικρατεί σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια κ.ά.

Τους επόμενους μήνες, αν όχι μέχρι το τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μάχη σε δύο πεδία: Την οικονομία και την καθημερινότητα. Μπορεί, λόγω της αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κατακερματισμού που επικρατεί στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης να έχει άπλετο πολιτικό χρόνο να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Ωστόσο, οι αντοχές των πολιτών δεν είναι απεριόριστες και, αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανακούφισης, πολύ σύ­ντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου.

Εξ ανάγκης, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του «market pass» για ένα ακόμη τρίμηνο, καθώς οι τιμές βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και να συμπιέζουν κι άλλο το οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυρών. Καθώς η κυβέρνηση αρνείται ή αδυνατεί να παρέμβει και να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια, οι δυσκολίες θα εντείνονται για τα εκατομμύρια των ελλήνων πολιτών.

Τα πράγματα θα οξυνθούν κι άλλο από το φθινόπωρο, μετά και την απόφαση να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, που παρείχαν σχετική ανακούφιση στα νοικοκυριά. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόστος για τα περισσότερα νοικοκυριά δεν συνεχίζει να είναι δυσβάσταχτο. Πόσω μάλλον όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η πλήρης αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2027. Και προφανώς η καθημερινότητα των πολιτών δεν πρόκειται να βελτιωθεί επειδή, αργά ή γρήγορα, η χώρα μας θα ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Αντίθετα, με την εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ότι αυτόματα θα ανοίξουν οι κρουνοί των επενδύσεων και της ανάπτυξης, τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου και πολύ αργότερα θα επιδράσουν θετικά στη ζωή των πολιτών. Η οικονομία, ούτως ή άλλως, καρκινοβατεί, αντίθετα με την εντύπωση που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Από την άλλη, η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει από το… παράθυρο τους ιδιώτες στη δημόσια υγεία δεν προεξοφλεί απαραίτητα καλύτερες παροχές, πιο ακριβές θα είναι σίγουρα. Με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, αξιοπρεπή περίθαλψη να έχουν μόνο όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το υψηλό κόστος των υπηρεσιών. Και αυτό μόνο καλά πράγματα δεν προμηνύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, που δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Και είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν για πολύ ακόμη απαθείς, παρακολουθώντας την κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή μέτρα που, αντί να τους ανακουφίζουν, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά τους.


Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και δημιουργία ψευδών εντυπώσεων καταλογίζουν στον Κυρ. Μητσοτάκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.

Μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη «πραγματοποιείται με όρους Φαρ Ουέστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο και επικοινωνιακές εξαγγελίες». Τόνισε δε πως με τον τρόπο αυτό υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, καθώς η καθυστέρηση είναι τραγική.

Ακόμη, ο κ. Φάμελλος αμφισβήτησε τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για αύξηση των μισθών, επισημαίνοντας ότι, ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για αύξηση 25%, από μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες προκύπτει ότι μέχρι το 2027 η αύξηση θα είναι της τάξης του 12,8%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα επιτυχίας στην οικονομία: «Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν ένα αρχιπέλαγος μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στα αναπτυξιακά προγράμματα;». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και παράλληλα απέκρυψε σκόπιμα όσα άσχημα έρχονται για τους πολίτες.

Την… επιστροφή της κυβέρνησης στην εποχή των Μνημονίων και τα «ματωμένα πλεονάσματα» προανήγγειλε (προεξόφλησε) ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Ανέφερε ακόμη ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση για καλύτερους μισθούς ακούγονται σαν έκθεση ιδεών και πως «ο σταθερός προσανατολισμός της είναι υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων».

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι βρίσκεται σε πορεία επιβράδυνσης και πως τα… μαντάτα από την Ευρωζώνη δεν είναι καλά, καθώς για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει συρρίκνωση. Προέβλεψε δε ότι, για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν, θα κλιμακωθεί από τα κράτη η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς επιχειρηματίες και το κόψιμο των επιδοτήσεων και των δαπανών κοινωνικής πολιτικής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: avgi.gr


Σχολιάστε εδώ