ΜΕΛΙ – Ένας θησαυρός γαστρονομίας

ΜΕΛΙ – Ένας θησαυρός γαστρονομίας

Ένα βιβλίο που θα σου… κολλήσει!


Συγγραφέας
Λεωνίδας Μπέλτσος


Το µέλι υπάρχει ως τροφή από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξε το πρώτο γλυκαντικό στη διατροφή. Μία φυσική, υγιεινή τροφή απαραίτητη στον οργανισµό, δώρο της φύσης. Άλλωστε επειδή ο άνθρωπος θέλει γλυκές ουσίες, γρήγορα στράφηκε αρχικά στη συλλογή µελιού και αργότερα προσπάθησε να εξηµερώσει τη µέλισσα, δηµιουργώντας την τέχνη της µελισσοκοµίας και εκτρέφοντας µελίσσια σε κουφάλες δένδρων, κοφίνια πλεκτά, αργότερα πήλινες και τέλος ξύλινες κυψέλες µε κινητά πλαίσια.

Πολλοί αρχαίοι ιατροί της εποχής σε όλο τον κόσµο είχαν διαπιστώσει τις βιολογικές και φαρµακευτικές ιδιότητες του µελιού, το οποίο έγινε η βασική γλυκαντική τροφή σε πολλά µέρη του κόσµου και συµπεριλήφθηκε ως βασική τροφή στο διαιτολόγιο τους. Και βεβαίως, το µέλι, εκτός από πολύτιµο για τους ανθρώπους, θεοποιήθηκε και έγινε τροφή των θεών. Στις µέρες µας το µέλι συνεχίζει να είναι ένα µοναδικό προϊόν, το οποίο εκτός από µια γλυκαντική ουσία, µπορεί να δώσει µια απίστευτα µεγάλη ποικιλία δηµιουργικών πιάτων και αποτελεί ένα χρήσιµο υλικό στη σύγχρονη µαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ είναι πλέον ευρέως γνωστό και επιστηµονικά αποδεδειγµένο ότι το µέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα αφιέρωµα για το µέλι και τη γαστρονοµία.

Μέσα από τις εικόνες των µαγειρικών ταξιδιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, από τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες  εστιατορίων έως την ξυλόσοµπα της γιαγιάς, πρωταγωνιστής είναι το µέλι.

Έτσι παρουσιάζεται στον αναγνώστη όχι απλά ένα νόστιµο πιάτο, αλλά και το υπέροχο περιβάλλον στο οποίο δηµιουργείται, µε κάθε ιεροτελεστία και µοναδικότητα.

Ένας θησαυρός µαγειρικής όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά, µε σπουδαίες δηµιουργίες ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν. Η κάθε συνταγή ένα πολύτιµο κοµµάτι από ένα ξεχωριστό µέλι που οι µέλισσες παρήγαν και µας το χαρίσαν απλόχερα.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ονοµάζοµαι Λεωνίδας Μπέλτσος, είµαι απόφοιτος του τµήµατος Μηχανικών Αυτοµατισµού του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κατέχω µεταπτυχιακό τίτλο στα Πληροφοριακά Συστήµατα από το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας.
Ωστόσο µε κέρδισε η φύση, η µελισσοκοµία και ο εναλλακτικός τουρισµός. Ασχολούµαι µε την µελισσοκοµία τα τελευταία δώδεκα χρόνια, µε έντονη διαδραστική παρουσία στο κοµµάτι της γαστρονοµίας. Παράγω και επεξεργάζοµαι τα δικά µου προϊόντα, ενώ παράλληλα, συµµετέχω σε δράσεις που αφορούν τη µέλισσα και τον εναλλακτικό τουρισµό.
Η ιδέα του βιβλίου ξεκίνησε όταν ταξιδεύοντας µε φίλους, επισκέφτηκα διάφορες περιοχές µε ιδιαίτερο γαστρονοµικό ενδιαφέρον, όπου υλοποιήσαµε συνταγές µε την βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν τη µαγειρική, όπως καταξιωµένους σεφ, ζαχαροπλάστες, µάγειρες, µπάρτεντερ, κ.α.
Μετά από πολλά ταξίδια και κόπο δυο ετών, αλλά γεµάτος µε πολλές µαγειρικές εµπειρίες και αξιόλογες γνωριµίες, καταφέραµε να αναδείξουµε το µέλι ως έναν θησαυρό γαστρονοµίας, αναζητώντας το «ουµάµι» των γεύσεων.

Το «κόνσεπτ» ήταν τα πιάτα να δηµιουργούνται και να φωτογραφίζονται σε ιδιαίτερους χώρους όπως, οινοποιεία, delicatessen καταστήµατα, γκουρµέ εστιατόρια, κτήµατα, µουσεία, παραλίες και όχι απλά σε µια κουζίνα. Αυτό µου έδωσε ένα ακόµα κίνητρο ώστε να υλοποιήσω τελικά το βιβλίο µου, συγκεντρώνοντας εκτός από συνταγές, όµορφες εικόνες από διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα και αναδεικνύοντας αυτό το υπέροχο προϊόν που παράγουν οι µέλισσες, το ΜΕΛΙ.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWrite

Κατηγορία: , 
ISBN: 978-960-627-437-4


Σχολιάστε εδώ