Η καλύτερη αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων μπορεί να σώσει πολλές ζωές!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Κατά το 1/3 μπορεί να μειωθεί μέχρι το 2030 η θνησιμότητα από αναπνευστικά νοσήματα σε όλο τον κόσμο εάν διαμορφωθούν σαφείς και μετρήσιμες εθνικές στρατηγικές για τον μετασχηματισμό της μεταπανδημικής περίθαλψης του αναπνευστικού συστήματος.
Την επισήμανση αυτή κάνει προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι υπό την εποπτεία του ΠΟΥ ο Διεθνής Συνασπισμός για τις Αναπνευστικές Παθήσεις (International Respiratory Coalition – IRC) με το μανιφέστο που δημοσίευσε στις 26 Ιουνίου 2023. Ο IRC αποτελεί συνασπισμό επαγγελματιών υγείας, ασθενών και εταίρων του κλάδου της Υγείας, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Στον IRC συμμετέχει και η χώρα μας, με φορείς, μεταξύ άλλων, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (μέλος της ERS) και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
«Σε μια εποχή όπου οι υπηρεσίες Υγείας έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ άλλοτε, οι οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν από την Covid-19 και ο επιπολασμός των αναπνευστικών παθήσεων αυξάνεται ραγδαία, είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβουμε δράση, ώστε να βελτιώσουμε και να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με κάποια από αυτές τις ασθένειες ή κινδυνεύουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιχειρησιακής Επιτροπής IRC, καθηγητής Guy Joos.
«Είναι σοκαριστικό το ότι, αν και οι περισσότερες ασθένειες του αναπνευστικού μπορούν να προληφθούν, η συντονισμένη δράση δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα. Απαιτείται επείγουσα δράση για τον καθορισμό και την υλοποίηση σαφών και μετρήσιμων εθνικών στρατηγικών για τη φροντίδα του αναπνευστικού συστήματος σε κάθε χώρα, ώστε να αρθεί αυτή η επιβάρυνση. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η καθιέρωση ελέγχων για την υγεία των πνευμόνων σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Η έγκαιρη ανίχνευση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Carlos Robalo Cordeiro.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητή Πέτρο Μπακάκο, «η πανδημία Covid-19 μάς έδωσε ένα γερό μάθημα για τις καταστροφικές επιπτώσεις των νοσημάτων του αναπνευστικού στη Δημόσια Υγεία. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τρία στα πέντε πρώτα αίτια θανάτου αποδίδονται σε νοσήματα του αναπνευστικού (ΧΑΠ, κακοήθειες, λοιμώξεις αναπνευστικού). Απαιτείται μια συντονισμένη αλλά και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας στρατηγική, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της θνησιμότητας από αναπνευστικά νοσήματα».
Οι αναπνευστικές παθήσεις έχουν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 611 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επιβάρυνση να επηρεάζει αρνητικά τα Συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης αλλά και τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους, να μειώνει την παραγωγικότητα και να διευρύνει το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών. Σημαντικό ποσοστό της επιβάρυνσης μπορεί να προληφθεί, αλλά δεν γίνονται αρκετά.
Η πρόοδος έχει ανακοπεί και έχουν θεσπιστεί μόνο περιορισμένες στρατηγικές ή σχέδια.
Το μανιφέστο που παρουσίασε ο IRC εστιάζει στους εξής άξονες: πρόληψη των αναπνευστικών παθήσεων, πρόσβαση στη σωστή θεραπεία τη σωστή στιγμή, δράση για τη μείωση των ανισοτήτων και προτεραιοποίηση της έρευνας, των δεδομένων και της γνώσης για τη βελτίωση της περίθαλψης.