Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας: Να αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητη ειδικότητα η Μαστολογία
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Kάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται περισσότερες από 7.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, παράλληλα όμως έχουμε συνεχώς νέες ιατρικές μεθόδους και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που αυξάνουν τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης προκειμένου να υπάρξει επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου.
Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχει μέγιστη ανάγκη για ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς, που θα μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη φροντίδα στις ασθενείς.
Το θέμα της αναγνώρισης της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας τέθηκε στο «21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού», που διεξήχθη στη Ρόδο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Μάλιστα, στη Στρογγυλή Τράπεζα «H Μαστολογία ως Ειδικότητα» πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία τεκμηριώθηκε και επικυρώθηκε με ποσοστό 94% η ανάγκη να γίνει επίσημη ειδικότητα η Μαστολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας ανέθεσε στην πρόεδρο του Συνεδρίου Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα (καθηγήτρια, γυναικολόγος – χειρουργός – μαστολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Ε-
ταιρείας Μαστολογίας) να ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες για την Ελλάδα και την ΕΕ, ενημερώνοντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.
Όπως επισημαίνει η κ. Μουζάκα, «την τελευταία 30ετία αρκετές νέες ιατρικές ειδικότητες με αντικείμενο αντίστοιχο μονήρες όργανο του οργανισμού μας έχουν αναγνωριστεί από τις Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, χωρίς δυστυχώς μεταξύ αυτών να συμπεριλαμβάνεται η Μαστολογία».
Εξάλλου, το ζήτημα της αναγνώρισης της Μαστολογίας ως αυτόνομης ιατρικής ειδικότητας έχει τεθεί τον τελευταίο καιρό από τις ίδιες τις γυναίκες, καθώς όταν υποβάλλεται μια γυναίκα σε μαστολογική εξέταση θέλει να αντιμετωπίζεται με την προσήκουσα προσοχή και γνώση και να δέχεται την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Όπως τονίζει η κ. Μουζάκα, «συχνά η εξεταζόμενη γυναίκα δέχεται ποικίλες και αντικρουόμενες συμβουλές, επειδή ο μαστός τυχαίνει να είναι αντικείμενο εξέτασης ακτινολόγων, γυναικολόγων, χειρουργών ή ακόμη και παθολόγων – ογκολόγων. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί μια αβέβαιη και ομιχλώδη κατάσταση για τη γυναίκα.
Ο μαστολόγος μπορεί στη βάση του να είναι γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός, που όμως θα έχει εξειδικευτεί στη Μαστολογία, θα γνωρίζει πλήρως την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, τη σχετιζόμενη με το όργανο γενετική, τη λεπτομερή κλινική εξέταση των μαστών, την ανάγνωση της μαστογραφίας, την εκτέλεση των υπερήχων του μαστού, την παρακέντηση του ογκιδίου του μαστού ή την εκτέλεση της διαδερμικής βιοψίας και, όταν χρειάζεται, τη χειρουργική αντιμετώπιση του περιστατικού».