Θερινός Γολγοθάς για ΣΥΡΙΖΑ

Θερινός Γολγοθάς για ΣΥΡΙΖΑ

Από Συμπληγάδες η εκλογή νέου προέδρου

–Ίντριγκες, κόντρες, συντροφικά μαχαιρώματα, εσωστρέφεια και κίνδυνος διάσπασης

Με κλιμακούμενη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου και το πέρασμα στη νέα εποχή. Η διαχείριση του διπλού σοκ, της βαριάς ήττας στις εκλογές και της παραίτησης του Αλ. Τσίπρα, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία.

Η εσωστρέφεια διαπερνά από άκρο σε άκρο το κόμμα, η απογοήτευση και η αμηχανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Υπάρχουν δε σε υπερεπάρκεια όλα τα φαινόμενα που φέρνει μια κούρσα διαδοχής, και μάλιστα μετά από μια απρόσμενα βαριά εκλογική ήττα: Ίντριγκες, κόντρες, συντροφικά μαχαιρώματα, με τον… κίνδυνο της αποσυσπείρωσης ή και της διάσπασης ακόμη να αιωρείται πάνω από την Κουμουνδούρου.

Οι προσεχείς μήνες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι, καθώς θα πρέπει αφενός να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος και αφετέρου να τεθούν οι βάσεις, όσο περισσότερο στέρεες πολιτικά γίνεται, για τη μετά Τσίπρα εποχή. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει οργανωθεί πολύ γρήγορα, ούτως ώστε να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί ως αξιωματική α­ντιπολίτευση και να προετοιμαστεί για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις αρχές Οκτωβρίου. Αναμέτρηση που δεν θα είναι απλά επίπονη πολιτικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να προσθέσει μια ακόμη ήττα στο ενεργητικό του κόμματος. Υπό αυτή την έννοια ο διάδοχος του κ. Τσίπρα, που εκτός απροόπτου θα εκλεγεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αναλάβει υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες, πολιτικά και εσωκομματικά.

Ανοίγει η κούρσα…
Στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πρόκειται να γίνει η εξειδίκευση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, και έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος, καθώς επίσης και για όσα θα ακολουθήσουν (έκτακτο συνέδριο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου). Το διήμερο 15 – 16 Ιουλίου πρόκειται να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, όπου, πέραν των άλλων, θα πρέπει όσοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν την προεδρία να το δηλώσουν επίσημα.

Προς το παρόν η εικόνα είναι ρευστή και συγκεχυμένη. Ονόματα υποψηφίων ακούγονται πολλά (6 με 7) αλλά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στην αφετηρία θα βρεθούν πολλοί λιγότεροι.

Οι εκτιμήσεις (προβλέψεις) κάνουν λόγο για το πολύ τρεις υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, που λειτουργεί ως δίδυμο με τον Αλ. Χαρίτση, ενώ έχει και τη στήριξη της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος και λοιποί). Από την πτέρυγα των «Προεδρικών» ακούγονται τα ονόματα της Ρένας Δούρου και του Ν. Παππά, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία ο Π. Πολάκης. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να προκύψει υποψήφιος που το όνομά του δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ