Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει με τρεις άξονες
«Θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο». Σημείωσε ο κ. Φάμελλος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού και την διεξαγωγή του Συνεδρίου σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ALPHA.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει με τρία βασικά στοιχεία, την αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας, τον σχεδιασμό μίας συνολικής πρότασης για την επόμενη ημέρα και έγνοια και ενδιαφέρον για τα ζητήματα της κοινωνίας και του κράτους δικαίου ενώ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, δεν πρέπει να πάει χαμένο, επιπλέον απόδειξη είναι και ο τρόπος που αποχώρησε για να ανοίξει ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον ρόλο του ο ίδιος θα επιλέξει. Δεν θα φύγει από αυτό τον αγώνα. Εμείς συμμετέχουμε για ιδέες και όχι για καρέκλες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μην έχει πολιτικές απόψεις. Μπορεί να μην έχει καθημερινή παρουσία αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποστρατευθεί σε αυτή την ηλικία».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα μείνουμε στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί μας εδώ στο στούντιο του Alpha ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος. Καλησπέρα κ. Φάμελλε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Σρόιτερ.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ευχαριστώ που είστε εδώ, ενώ αυτή η συνεδρίαση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, λίγο «Μπεν Χουρ» θα την πω τη συνεδρίαση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Άρχισε αργά, γιατί άρχισε από τις 4.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Συνήθως όταν τραβάει πολύ κάτι, είναι επειδή είτε δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για συμφωνία, είτε επειδή είναι πολλά τα θέματα στο τραπέζι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχουμε και τα αυτοδιοικητικά τα οποία συζητάμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όταν είχαμε συνεννοηθεί για τη δική μου παρουσία εδώ, ήταν να αρχίσει στη μία η συνεδρίαση, άρχισε στις τέσσερις γιατί άλλαξε η ώρα δηλαδή, οπότε δεν πειράζει, θα γυρίσω όμως.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Συνεπέστατος και ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση, κ. Σρόιτερ.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τρεις προτάσεις στο τραπέζι ως προς την ημερομηνία της εκλογικής του νέου Προέδρου. Αυτό θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή και θα αποφασίσετε εκεί;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν θα γίνει σήμερα κάποια συζήτηση περαιτέρω, γιατί υπάρχει ήδη ένα πολύ ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Οφείλω να σας πω ότι μετά από το σοκ που ήταν η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, αρκετά γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ολοκληρώσει τις προτάσεις του και για τη διαδικασία της μετάβασης στη νέα πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την εκπροσώπησή του στη Βουλή και νομίζω ότι αυτό το είδατε. Και θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση, είμαστε έτοιμοι δηλαδή για να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τις υποψηφιότητες πότε θα τις γνωρίσουμε, κ. Φάμελλε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι η Κεντρική Επιτροπή θα το αποφασίσει και αυτό. Υπάρχει μια πιθανότητα να ανακοινωθούν κάποιες στην Κεντρική Επιτροπή, μπορεί να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα για να κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Θα υπάρχει πάντως αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν όλα τα μέλη για τις υποψηφιότητες.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μια και είστε εδώ, θέλετε να μας πείτε αν θα είστε εσείς υποψήφιος; Είναι κάτι το οποίο δεν έχετε ξεκαθαρίσει ακόμη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν το έχω ξεκαθαρίσει και έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι γνωρίζετε ότι απ` όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια σοβαρότητα και σεμνότητα που αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις…
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εντάξει, σεμνά να μας το πείτε!
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε όλοι και την αγωνία του κόσμου που υπάρχει, εννοώ την αγωνία των στελεχών και των μελών, αλλά και το σοβαρό διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας. Να σας πω όμως ειλικρινά γιατί δεν θέλω να κρύβομαι. Και εγώ προσωπικά μετά τη μεγάλη τιμή που μου έγινε, αλλά και όλο το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλάβαμε ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο: να παρουσιάσουμε την πρόταση και για τις προγραμματικές, αλλά και για την κοινοβουλευτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι το κάναμε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Οφείλω και προσωπικά και θέλω να σεβαστώ και να τιμήσω αυτή την επιλογή και να μην την εμπλέξω με καμία προσωπική επιδίωξη. Και αυτό θα κάνω. Γιατί οφείλω να υποστηρίξω και προσωπικά μαζί με όλο το Προεδρείο τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο διάστημα μέχρι τη μετάβαση. Δεν υπάρχει κάποια προσωπική επιδίωξη, οφείλω να σας το πω. Πρέπει να τιμήσουμε τον ρόλο τον οποίο έχουμε και νομίζω ότι αυτό κάνουν κι όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις αυτή τη στιγμή.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να μη βγει κάποιο λάθος συμπέρασμα, ή για να μη το εισπράξω εγώ λάθος, λέτε ότι ο ρόλος που έχετε σήμερα στην ουσία δεν συνάδει με το να είστε υποψήφιος;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι. Λέω ότι τιμώ και σέβομαι αυτό τον ρόλο και γι` αυτό δεν τον εμπλέκω με οποιαδήποτε σκιά ή υποψία.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μάλιστα. Είναι καλό, την προσωπική σας άποψη θέλω, να υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες σε αυτή την πορεία έως την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ή να γίνουν οι διεργασίες που πρέπει να γίνουν και να καταλήξουμε σε δυο – τρεις υποψήφιους, ώστε να είναι η διαδικασία λίγο πιο στοχευμένη;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν είναι αυτό το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Θα απαντήσω και σε αυτό, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι να μην έχουμε μόνο επιλογή προσώπου, αλλά να έχουμε ταυτόχρονα ένα πολύ δυνατό κόμμα που να είναι γειωμένο με την κοινωνία, γιατί αυτό ήταν έλλειμμά μας και φάνηκε και στις εκλογές. Και να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε και τα τρία. Δεν μπορεί μόνο ένα πρόσωπο να τα επιλύσει όλα αυτά. Γι` αυτό και υπάρχει αυτή η συζήτηση, να κάνουμε και το Συνέδριο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και τις πολιτικές και τις αλλαγές για να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες που είχαμε.
Δεν μπορώ να σας πω σίγουρα αν είναι καλύτερο να υπάρχει ένα ή τέσσερα. Σε κάθε περίπτωση, ο πλουραλισμός δεν κάνει κακό και δείχνει και μια εσωτερική συζήτηση και μια ποικιλία προτάσεων, είναι και μια δυναμική να υπάρχουν πολλές προτάσεις. Επειδή όμως στο παρελθόν υπήρχε και μία πρόταση, του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο δεν θεωρώ ότι ήταν αρνητικό γι` αυτό και δεν παίρνω εύκολα θέση. Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να συνδέσουμε την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ ως πρόσωπα μαζί με πολιτική πρόταση και δυνατό κόμμα.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μια και αναφερθήκατε στον κ. Τσίπρα, ο Αλέξης Τσίπρας τι ρόλο πρέπει να έχει σε αυτή τη διαδικασία της ανάδειξης αρχηγού; Πρέπει να είναι ενεργός ή πρέπει να είναι τελείως στην άκρη, για εσάς;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Και ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε για να αφήσει χώρο για το επόμενο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο θέλω να πω ότι πρέπει να είναι νικηφόρο για την κοινωνία και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό καθαυτό- ήταν μια απόδειξη ακόμη του μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου που έχει. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα πρώτα απ` όλα, γιατί ο Αλέξης μας εκπροσώπησε σε πολύ δύσκολες μάχες στο εξωτερικό και τις κέρδισε. Ο ίδιος όμως θα επιλέξει ποιος θα είναι ο ρόλος του. Πάντως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τη χώρα μας.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάντως προς το παρόν εμφανίζεται τελείως αποστασιοποιημένος ο κ. Τσίπρας, τουλάχιστον αυτό εισπράττω εγώ. Δεν τον είδαμε ούτε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ήταν στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, τουλάχιστον στη δευτερολογία μου ήταν εκεί.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Στη δευτερολογία τη δική σας ήταν.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι τηρεί την κοινοβουλευτική όχι μόνο τυπική αλλά και πολιτική του υποχρέωση, ήταν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συζητήσαμε για την επιλογή του νέου Προεδρείου και θεωρώ ότι -το είπε και ο ίδιος- δεν θα φύγει από αυτό τον αγώνα. Να σας πω κάτι κ. Σρόιτερ που αφορά ίσως και την προηγούμενη ερώτησή σας για τη δική μου επιλογή. Εμείς στην πολιτική συμμετέχουμε για ιδέες και για αξίες, δεν συμμετέχουμε για καρέκλες. Άρα είμαστε ενεργοί πολίτες και μπορούμε να προσφέρουμε σε οποιονδήποτε ρόλο. Και το λέω και για τον εαυτό μου.
Θεωρώ ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ίδια επιλογή. Δεν μπορεί να είναι ξαφνικά απολίτικος, ή να απομακρυνθεί ή να μην έχει απόψεις. Και επειδή έχει ένα πολύ σημαντικό δυναμικό, θεωρώ ότι είναι παρών και συμμετέχει στη συζήτηση. Μπορεί να μην είναι τόσο ενεργός στην καθημερινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει πολιτική παρουσία. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αποστρατεύεται ένα πολιτικό στέλεχος με αυτό το δυναμικό και σε αυτή την ηλικία.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είπατε ότι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία ήταν το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο και για να το πω απλά ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς, δεν έχετε ούτε υποψήφιο στην Αθήνα, κ. Φάμελλε. Εκτός αν θεωρείτε ότι είναι υποψήφιος ο κ. Παππάς ο μπασκεμπολίστας ο οποίος Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή λέει «θα είμαι», Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο λέει «δεν θα είμαι». Δεν ξέρω αν επιμένετε σε αυτή την υποψηφιότητα, ή αν έχετε κάποιο άλλον.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, επειδή έχω θητεύσει 13-14 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, θα μου επιτρέψετε να πω κάτι: για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Αριστερά και γενικά για τα προοδευτικά κόμματα, δεν είναι σωστό να έχουμε κομματικούς υποψηφίους στους Δήμους. Το καταλαβαίνω για τις Περιφέρειες τις μεγάλες…
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πρέπει να έχετε υποψήφιο όμως, έστω κι αν δεν είναι…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχουμε προφανώς υποψηφίους…
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Φαντάζομαι δεν θα στηρίξετε τον κ. Μπακογιάννη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχουμε υποψηφίους τους οποίους υποστηρίζουμε ιδιαίτερα σε κάποιες μεγάλες πόλεις, αλλά σεβόμαστε πάρα πολύ και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πριν από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αν θα έχουμε Αυτοδιοίκηση. Διότι δυστυχώς σήμερα, και πρέπει να το πω, έχουμε μια Αυτοδιοίκηση η οποία δεν έχει πραγματική αποκέντρωση, δεν έχει κοινοτισμό, δεν έχει…
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ζήτημα για ένα κόμμα που κυβέρνησε και είναι αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να έχει και υποψήφιο. Για να έχουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχετε κι έναν εκπρόσωπο τον οποίο θα στηρίξετε. Εκτός αν μου πείτε ότι «εμείς κατεβαίνουμε στη μάχη της Αθήνας και στηρίζουμε τον κ. Μπακογιάννη». Αν είναι να το πούμε αυτό, να το πούμε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ κ. Σρόιτερ σας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει αυτοδιοικητικά σχήματα σεβόμενος την αυτονομία τους όπου χρειάζεται.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Υπάρχει στο τραπέζι το όνομα του κ. Παππά, για να είμαστε λίγο συγκεκριμένοι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά θα ανακοινωθούν μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, αυτό συζητάει τώρα η Πολιτική Γραμματεία. Δεν μπορώ εγώ τώρα την ώρα της συνεδρίασης να σας πω κάτι διαφορετικό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Συζητάτε την υποψηφιότητα της Αθήνας;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Συζητάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την υποστήριξη που θα δώσουμε σε διάφορα σχήματα. Αλλά οφείλω να σας ξεκαθαρίσω: υπάρχει αμφισβήτηση της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και αυτό παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παραδείγματος χάριν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινοτισμός, δεν υπάρχουν πρόεδροι στις κοινότητες που να έχουν αρμοδιότητες και προϋπολογισμό, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χρεοκοπίας των ΔΕΥΑ, δηλαδή των Υπηρεσιών Ύδρευσης, υπάρχει ελλιπής στελέχωση των Δήμων. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα βάλει και η Αυτοδιοίκηση, πρέπει να τα βάλει και η πολιτική. Άρα έχουμε πολλά σημαντικά να πούμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εγώ θα επιμείνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βάλει κάποιο πρόσωπο στην Αυτοδιοίκηση, φαντάζομαι ότι δεν θα δίνετε μια γενική γραμμή που θα αναζητούν εθελοντές σε κάθε Δήμο.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σαφέστατα, πρόσωπα και Παρατάξεις και σε επίπεδο Περιφέρειας.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν θα μου πείτε τον υποψήφιό σας στην Αθήνα, αλλά να ρωτήσω αν αυτό που εισπράττουμε όλοι ότι το θέμα του κ. Παππά έχει κλείσει πράγματι ως υποψηφιότητα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κι εγώ να υπάρχει κάποια συνέχεια στη συζήτηση, αλλά δεν έχω κάποια τελευταία πληροφόρηση. Πάντως κι εγώ ξέρω ότι συζητάμε και κάποιες καινούργιες προτάσεις για την Αθήνα.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Συζητάτε καινούργιες προτάσεις. Συζητάτε καινούργιες προτάσεις στην Αθήνα, αλλά φαντάζομαι ότι έχετε και μια σειρά από στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να συστρατευτούν σε αυτό τον αγώνα, κορυφαία στελέχη τα οποία ίσως δεν εξελέγησαν και στη Βουλή, σε διάφορες πόλεις ή διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Υπάρχει αυτό στο τραπέζι;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι βεβαίως. Όπως σας είπα και για εμένα και για τον Αλέξη Τσίπρα και για όλα τα στελέχη μας, εμείς ως ενεργοί πολίτες είμαστε διαθέσιμοι παντού. Και πράγματι θα συζητήσουμε και για το πολιτικό δυναμικό που εν γένει υπάρχει και εκλεγμένο και μη εκλεγμένο πολιτικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σεβόμενοι όμως την αυτονομία των αυτοδιοικητικών κινήσεων. Δεν το αλλάζουμε αυτό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σύμφωνοι, το κρατάω αυτό που λέτε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν θα είναι κομματικές, γιατί αυτό θα προσβάλλει και την Αυτοδιοίκηση.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάντως κάποια σημαντικά πρόσωπα, λέτε, θα επιστρατευτούν σε αυτό τον αγώνα.
Για να κλείσουμε. Σύνοδος Κορυφής, συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και μια μεγάλη συζήτηση αυτή την ώρα για το πού πάει η υπόθεση που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το σχόλιο σας.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι μια πολύ κρίσιμη συνάντηση την οποία κι εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ακούσαμε και χτεσινές δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, οι οποίες πρέπει να ομολογήσω ότι μας έχουν δημιουργήσει μια μικρή ανησυχία. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι η λύση στο Αιγαίο και στη γειτονιά μας, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι να μπλέξουμε όλοι σε ένα κυνήγι εξοπλισμών -να παίρνει ο ένας, να παίρνει ο άλλος. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και να αποφασιστεί και από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, αλλά και από τις ελληνοαμερικανικές συζητήσεις, να μπουν όροι ώστε η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι με σύνεση και με ύφεση. Όχι δηλαδή με εντάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις.
Καταλαβαίνω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και η κουβέντα που γίνεται στο Κογκρέσο την παρακολουθούμε, αλλά υπάρχει κι ένας ρόλος του κράτους μας και των διακρατικών συνομιλιών. Δηλαδή εμείς τι θα ζητάγαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Να υπάρχει συνεννόηση ή έστω να υπάρχει δέσμευση για ύφεση, να μην υπάρχουν υπερ-πτήσεις, να μην υπάρχουν παραβιάσεις. Τα F-16 δεν μπορούν να δοθούν χωρίς όρους. Άρα πρέπει η χώρα μας να έχει μια ενεργητική, αμυντική πολιτική για να διεκδικεί και να κατοχυρώνει τα συμφέροντά της. Να μην είμαστε δηλαδή δεδομένος σύμμαχος.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιστρέφετε στην κρίσιμη συνεδρίαση, έχετε πολλά ακόμη να λύσετε. Εγώ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που διακόψατε για να είστε εδώ σήμερα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει και στην κοινοβουλευτική αλλά και στην πολιτική δράση με τρεις άξονες: Ο ένας είναι να κάνουμε αντιπολίτευση εκεί όπου χρειάζεται για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ο άλλος, και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, είναι να σχεδιάσουμε μια πολιτική πρόταση διεξόδου σε προοδευτική κατεύθυνση. Και ο τρίτος είναι η δημοκρατία και οι αξίες της, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλή συνέχεια στη μάχη διαδοχής στο κόμμα σας και σε όλους.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Στη μάχη για το συμφέρον της κοινωνίας, κ. Σρόιτερ.
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πέστε το εσείς όπως θέλετε, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Να είστε καλά κ. Φάμελλε, ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.