Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Οι αντιδράσεις στους εκβιασμούς Ερντογάν

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Οι αντιδράσεις στους εκβιασμούς Ερντογάν

Οι ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας με την ΕΕ – που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια- με αφορμή τις εκβιαστικές δηλώσεις Ερντογάν ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είναι ξεχωριστά ζητήματα λένε Κομισιόν και Όλαφ Σολτς!  « Η Ε.Ε. κρατά στην πόρτα της την Άγκυρα επί 50 χρόνια. Ανοίξτε τον δρόμο για εμάς και θα ανοίξουμε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος…

Απαντώντας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ανέφερε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Συντεταγμένα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λευκός Οίκος και Βερολίνο, απάντησαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαχωρίζοντας το εκβιαστικό αίτημά του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε συνδυασμό με ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην τοποθέτησή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει μεν ότι οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζουν να το κάνουν, προσθέτοντας όμως ότι αυτές οι συζητήσεις είναι θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των 27 μελών του μπλοκ. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε στον Ερντογάν στη χθεσινή τους επικοινωνία ότι το αίτημα για ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ και του υπενθύμισε την δεινή θέση στην οποία θα βρεθεί η Τουρκία αλλά και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που δεν γίνει η ένταξη της Σουηδιας.

«Εστιάζουμε στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ακόμη εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου .

Το Βερολίνο αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τη σύνδεση των δύο θεμάτων: «Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα» οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

O καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ‘Αντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε πάντως ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».

«Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Nωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος ειχε αναφέρει:

«Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ.

Απευθύνομαι από εδώ – και θα το κάνω και στο Βίλνιους – σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ. Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας.

«Σήμερα, υπάρχει μία Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ πάνω από 50 χρόνια. Και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ.

Απευθύνομαι από εδώ – και θα το κάνω και στο Βίλνιους – σε αυτές τις χώρες που κρατούν σε αναμονή την Τουρκία μπροστά στην πόρτα της ΕΕ. Καταρχάς, ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ και μετά εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας, όπως ανοίξαμε τον δρόμο της Φινλανδίας».

Με πληροφορίες και απο το Hellas Journal

Ερντογάν: Δεχθείτε μας στην ΕΕ και θα δεχτούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ


Σχολιάστε εδώ