Ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

Ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

–Τα πλάνα του Ν. Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν επιτεύχθηκε, προφανώς, ο στόχος που είχε θέσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Το Κίνημα να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα και να καθίσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπήρχαν ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις ούτε τα χρονικά περιθώρια για να καταστεί αυτό εφικτό. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία και η βεβαιότητα ότι την περασμένη Κυριακή έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. «Το ΠΑΣΟΚ έρχεται, ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ν Ανδρουλάκη. Λογικό και επόμενο να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στις εκλογές το Κίνημα αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα (πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ) σε δέκα περιφέρειες, ανάμεσα σε αυτές και οι τρεις από τις τέσσερις της Κρήτης.

Στο ημερολόγιο του Ν. Ανδρουλάκη υπάρχουν υπογραμμισμένοι δύο μήνες: Οκτώβριος 2023 και Ιούνιος 2024. Στον πρώτο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και στον δεύτερο οι ευρωεκλογές. Στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές να καλύψει την απόσταση που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και, αν δεν το προσπεράσει, να βρεθεί σε… απόσταση βολής. Με απώτερο σκοπό το Κίνημα να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα και να… ξεκινήσει την πορεία προς την κορυφή και την εξουσία. Υπό αυτή την έννοια, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν σημείο-ορόσημο στον σχεδιασμό του Ν. Ανδρουλάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε τροχιά αποδιάρθρωσης και δεν πρόκειται να ανακάμψει. Τους επόμενους μήνες θα ταλανίζεται από την εσωστρέφεια, με τις συνεδριάσεις οργάνων, συνέδριο κ.ά. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί με την απαραίτητη επάρκεια στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα θα δημιουργηθεί ένα κενό που θεωρούν ότι μπορεί να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πιο εύκολο το έργο του Κινήματος να περάσει στη δεύτερη θέση. Πρόθεση του Ν. Ανδρουλάκη είναι τους επόμενους μήνες να ασκήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Με σκληρή κριτική σε επιλογές (πολιτικές) της κυβέρνησης αλλά και θετική στάση όπου οι περιστάσεις και τα γεγονότα το απαιτούν. «Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει στις κατ’ ίδιαν συνομιλίες του, υ­πονοώντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον πειρασμό της τοξικότητας και του λαϊκισμού. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προσδοκά ότι προϊόντος του χρόνου πολίτες θα προσεγγίζουν το Κίνημα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Ρεύμα που θα οδηγήσει το Κίνημα αρχικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια στο τιμόνι της χώρας.

Η αντιπολίτευση που θα ασκήσει το Κίνημα θα είναι μεν σοβαρή και αξιόπιστη, αλλά πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι η κριτική προς την κυβέρνηση να είναι σκληρή. Και αυτό σε όλα τα πεδία: Στη Βουλή, στα Μέσα Ενημέρωσης, στους χώρους δουλειάς κ.λπ.

Για τον σκοπό αυτό, προτίθεται να συγκροτήσει μια ομάδα κρούσης με βουλευτές και στελέχη τόσο από την παλιά φρουρά όσο και από τη νέα γενιά, ενώ κάτι περισσότερο από έντονη και ενεργή θα είναι η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στο Κοινοβούλιο. Κάτι που δεν υπήρχε την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής και έτσι δεν μπορούσε να μετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: @eurokinissi


Σχολιάστε εδώ