Μάρτιν Γουλφ: Δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία χωρίς καπιταλισμό!

Μάρτιν Γουλφ: Δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία χωρίς καπιταλισμό!

[Εξομολογήσεις]

«Είναι ενδιαφέρον που η Κίνα έχει καπιταλισμό. Αλλά στην ουσία το καθεστώς εκεί έχει ‘‘στοιχεία καπιταλισμού’’. Πώς αλήθεια θα προστατευθεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου; Είναι σαφές ότι η ιδιοκτησία στην Κίνα δεν προστατεύεται όπως στον δυτικό καπιταλισμό. Είδατε τι συνέβη με τον Τζακ Μα που απομακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία του. Ρωτάτε αν υπάρχει δημοκρατία δίχως καπιταλισμό. Είναι θεωρητικό το ερώτημα.

Εγώ ορίζω τον καπιταλισμό ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα που σέβεται την οικονομία της αγοράς, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ως ένα σύστημα στο οποίο εφαρμόζονται νόμοι και ρυθμίσεις. Στη θεωρία μπορεί να υπάρξει δημοκρατία δίχως καπιταλισμό, αλλά στην πράξη αυτό δεν έχει συμβεί. Σε καθεστώτα όπως αυτό της Κίνας όλες οι οικονομικές αποφάσεις είναι κατά βάση πολιτικές. Λαμβάνονται από το κράτος κατά πολύ συγκεντρωτικό τρόπο.

Οι ιδιώτες εκχωρούν πολλή από την ανεξαρτησία τους στην κεντρική εξουσία. Οι πολίτες που δεν διαθέτουν πολιτική εξουσία δεν έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν όσους διαθέτουν. Η δημοκρατία προστατεύει τον καπιταλισμό και την οικονομία της αγοράς από τη συγκέντρωση εξουσιών, που μπορεί να οδηγήσει στην πλουτοκρατία, καταργώντας την ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς.

Διότι οι κάτοχοι της πολιτικής εξουσίας με τη συνδρομή των δημοκρατικών θεσμών θα εμποδίσουν όσους θελήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική τους ισχύ. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία δίχως καπιταλισμό».

Υπογραφή: Μάρτιν Γουλφ, Επικεφαλής Οικονομικός Αρθρογράφος των «Financial Times»


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ