Το μεγάλο στοίχημα των δήμων του Πειραιά

Το μεγάλο στοίχημα των δήμων του Πειραιά

Kαθώς σε τρεις μήνες ολοκληρώνεται η θητεία των δημάρχων που είχαν την ευθύνη να διοικήσουν τους Δήμους του Πειραιά και πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κριτική ή απολογισμό, εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της περιοχής μας έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν επίπεδο και να γυρίσουν σελίδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι… έπεσαν πολλά λεφτά από την Περιφέρεια και έγιναν έργα υποδομών αλλά και βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για να σμιλευτεί ένα καλύτερο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της τετραετίας που τελειώνει, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε για έργα υποδομής και ανάπλασης πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα καρπώθηκε ο Δήμος Πειραιά από την ΟΧΕ, και αυτό καταγράφεται στα υπέρ του, γιατί κυνήγησε την υπόθεση και κατάφερε να απορροφήσει ένα τέτοιο ποσό, καθώς σε άλλες περιπτώσεις δεν θα απορροφούσε ούτε το 5%.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα, το μεγάλο στοίχημα των Δήμων του Πειραιά είναι να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν τα έργα αυτά, για να μην καταντήσουν σαν τα ολυ­μπιακά ακίνητα.

Διότι τα έργα της Περιφέρειας γίνονται με την ευθύνη της Περιφέρειας. Η αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου είναι εκείνη που τα παρακολουθεί, που τρέχει να λύσει τα προβλήματα, που φροντίζει να παραδοθούν στην ώρα τους. Και εκείνη ήταν που έσπευσε να αντιμετωπίσει, και τα κατάφερε, τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η δραματική αύξηση των τιμών στα υλικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία απείλησαν να τινάξουν στον… αέρα όλα τα υπό εκτέλεση έργα.

Τα έργα αυτά, είτε αφορούν αναπλάσεις, είτε ανακατασκευές, είτε διαμορφώσεις χώρων, όταν παραδοθούν, φεύγουν από την ευθύνη της Περιφέρειας και πάνε στην ευθύνη των Δήμων. Βέβαια, για κάποιο διάστημα, που συνήθως είναι ένας χρόνος, την ευθύνη της φύλαξης, της συντήρησης, του καλλωπισμού των χώρων που παραδίδονται την έχουν οι εργολάβοι που είχαν κερδίσει τους διαγωνισμούς και τα πραγματοποίησαν. Δηλαδή, η φύλαξη, το πότισμα κ.λπ. είναι δική τους δουλειά για ένα διάστημα. Μετά φεύγουν όλοι και μένουν μόνο οι Δήμοι.

Οι Δήμοι όμως, είτε επειδή δεν έχουν προσωπικό, είτε επειδή δεν είναι δικό τους έργο, είτε επειδή μπορεί να πιστεύουν ότι θα ακουστεί η Περιφέρεια περισσότερο, δεν παίρνουν όσο… ζεστά απαιτείται το θέμα, με συνέπεια τα σημαντικά αυτά έργα να μην έχουν την ανάλογη εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις να μαραζώνουν.

Αυτό δεν πρέπει να γίνει τώρα σε καμιά περίπτωση. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε κάθε έργο και σίγουρα θα είναι… αυτοκτονία η οποιαδήποτε αβελτηρία, καθυστέρηση ή αδιαφορία.

Τα έργα αυτά μπορούν να σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα της περιοχής, να γίνουν πόλος ανάπτυξης, εστίες αναγέννησης και προοπτικής. Και η ευθύνη της αξιοποίησής τους, της συνέχειάς τους, της ανάδειξής τους βαρύνει αποκλειστικά τους Δήμους. Είναι η μεγάλη ευκαιρία τους, η ιστορική πρόκληση αλλά και το στοίχημα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ