Το άγνωστο παρασκήνιο που ώθησε τον Τσίπρα στην παραίτηση
–Η αναφορά στο Twitter και το επεισόδιο Τζανακόπουλου
–Ποιοι θα πάρουν τη σκυτάλη από τον Αλέξη;
Πολλοί περίμεναν την κίνηση Τσίπρα από το βράδυ των εκλογών. Έστω και στο παρά πέντε αιφνιδίασε το κόμμα του και αποφάσισε να παραιτηθεί.
Την απόφασή του να αποχωρήσει από τη ηγεσία τη γνώριζε μόνο ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, οι οποίοι και τον στήριξαν απόλυτα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Εκτελεστικό Γραφείο και τους είπε να ξεκινήσουν αμέσως. Αυτό το «αμέσως» ξένισε πολλούς. Ο Τσίπρας χαμογελούσε αμήχανα και χωρίς πολλές περιστροφές τους είπε ότι θα ανακοίνωνε την παραίτησή του. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα αμηχανίας, άρχισαν να συζητούν πώς θα γίνει αυτό και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα τις επόμενες ημέρες.
Να συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, από όπου θα καθοριστεί η γραμμή πλεύσης, ώστε να εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος, ενώ στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει νέο εκπρόσωπο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην Όλγα Γεροβασίλη, ως η αρχαιότερη βουλευτής, για το ενδιάμεσο διάστημα.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζαν ότι από το βράδυ των εκλογών είχε πει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο, ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Και να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό».
Τις ημέρες μετά τις εκλογές, εκεί όπου είχε αποτραβηχτεί από όλους, κατανόησε ότι και κάποιοι από τον πολύ στενό του πυρήνα λειτουργούσαν με ιδιοτελείς σκοπούς και προετοίμαζαν το έδαφος για τη μετά Τσίπρα εποχή. Το λάθος του ήταν πως δεν αντιλήφθηκε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έπληξαν τη δική του εικόνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξοργίστηκε όταν φιλικός στο κόμμα λογαριασμός στο Twitter, που είχε σχέση με κορυφαίο κομματικό παράγοντα, ανέφερε ονόματα και ρωτούσε γιατί δεν έχουν παραιτηθεί μετά τη συντριβή η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης, ο διευθυντής επικοινωνίας Νίκος Ανδριόπουλος.
Το δεύτερο περιστατικό είχε σχέση με όσα έγιναν στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής. Όσα έγιναν μπορεί να έχουν τη δική τους, ξεχωριστή σημασία για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς την αναζήτηση των αιτιών της συντριβής και την εκλογή νέου αρχηγού.
Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας σχολίαζε τα αποτελέσματα κάνοντας κριτική στη μάλλον αναιμική διεύρυνση που έκανε το κόμμα προς το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούσε ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ (Προοδευτική Συμμαχία) δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε ούτε στην καμπάνια ούτε στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λογομάχησε αρχικά με γυναίκα στέλεχος του οργανωτικού και στη συνέχεια μπήκε στο γραφείο του Νίκου Σκορίνη, φωνάζοντας με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο έξω από το γραφείο Σκορίνη «συντρόφευσαν» την ένταση. Πρόσωπο της ασφάλειας του Αλέξη Τσίπρα βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν με διάφορα πρόσωπα, «για να μην πληγεί και άλλο το κόμμα», όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά παγίωσαν την άποψη ότι η κίνηση ΡΕΝΕ (Παναγιώτης Ρήγας κ.λπ.) θα πάει μέχρι τέλους –στα πειθαρχικά όργανα– την περίπτωση Τζανακόπουλου. Για κάποιους, αυτό το περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα πρόσωπα
Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος θα θέσουν η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τις τελευταίες ώρες προσπαθεί να βγάλει από πάνω της τις αρνητικές εντυπώσεις του επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον σύντροφό της Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ένα δεύτερο πρόσωπο που προαλείφεται είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ειδική ομάδα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας έχει ήδη συγκροτήσει ο Αλέξης Χαρίτσης. Άγνωστο είναι το τι θα κάνει η Ρένα Δούρου.
Πριν ακόμα από την παραίτηση Τσίπρα είχαν αρχίσει οι τροχιοδεικτικές βολές. Στην αρχή ήταν η δήλωση Αποστολάκη («ο Τσίπρας δεν αμφισβητείται προς το παρόν…»), μετά η πρόταση του πρώην γραμματέα Δημήτρη Βίτσα («ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας») και μετά η δημόσια διαφωνία του Νίκου Μπίστη και του Παύλου Πολάκη για την απλή αναλογική. Στη συνέχεια, απόψεις εξέφρασαν ο Βαγγέλης Αντώναρος, που έλεγε ότι τα πρόσωπα της εκλογικής επιτροπής από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο ήταν χλωμά (βλέπε Τεμπονέρας), αλλά και του Ανδρέα Νεφελούδη, συντονιστή του τμήματος εργασιακών, που ανέφερε περιστατικά ενός χρεοκοπημένου κομματικού μηχανισμού, και όχι μόνο. Στα επόμενα εικοσιτετράωρα η «Ομπρέλα» θα ασκήσει κριτική στις μονομερείς αποφάσεις Τσίπρα, που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η κριτική θα αρχίσει από την επιλογή Τσαπανίδου, την οποία δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος στο γραφείο του, εντάσσοντάς την στο κόμμα, και στη συνέχεια ελήφθησαν οι αποφάσεις ένταξής της από τα κομματικά όργανα. Οι διαδικασίες αυτές ήταν πρωτόγνωρες για στελέχη που έχουν θητεύσει στα κόμματα της Ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς και ήταν μαθημένοι στη συλλογικότητα.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, ήδη δημιουργείται αναβρασμός από το πέρασμα στην ανεργία πολλών μετακλητών στελεχών που απασχολούνταν σε βουλευτές του κόμματος που δεν εξελέγησαν. Το κλίμα θα γίνει ακόμα πιο δυσάρεστο τις επόμενες μέρες, με την αναμενόμενη ενημέρωση του οικονομικού τμήματος της Κουμουνδούρου για τη λήξη της συνεργασίας με πολλά επαγγελματικά στελέχη.
Αν και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει και αυτή σοκαριστεί από την ήττα, καθώς όλα τα κορυφαία στελέχη της απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, πλην Τσακαλώτου (Φίλης, Βούτσης, Ξανθός, Σκουρλέτης κ.ά.), ετοιμάζει μαζική πολιτική αντίδραση –με κείμενο– για τον ιστορικό ξεπεσμό του κόμματος.
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση ίδια με την προηγούμενη.
Καλώς ή κακώς, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο.
Υπονόμευση…
Καθώς περνούν οι μέρες, έρχονται στο φως απίστευτα αλλά και ανορθόδοξα πράγματα που συνέβησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από αρκετά σημεία της επικράτειας, στελέχη της λεγόμενης «αριστερής τάσης» υπονόμευσαν οργανωμένα και μεθοδικά υποψήφιους του κόμματος που προέρχονται από άλλους χώρους (πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ), με απώτερο σκοπό να μην εκλεγούν βουλευτές. Μιλάμε για κανονικό πόλεμο, με διαρροές και συκοφαντίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατάφεραν, καθώς μεγάλα ονόματα, υπουργοί επί ΠΑΣΟΚ, δεν εκλέχτηκαν βουλευτές. Όλο αυτό βέβαια έγινε μπούμερανγκ για ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ.