Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία!

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία!

–«Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί να μας το πει από τώρα», το μήνυμα Χρυσοχοΐδη στους διοικητές των νοσοκομείων
–Σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Τετραετία της Υγείας» έχει χαρακτηρίσει την επόμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας σε ριζικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή και ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες.

Πολλές από τις δομικές αλλαγές είχαν ήδη εξαγγελθεί από το 2019, για την πρώτη θητεία της ΝΔ στην κυβέρνηση, ωστόσο η πανδημία φρέναρε κάποιες, ενώ άλλες δεν τις άφησε να ολοκληρωθούν. Η πανδημία, όμως, πρόσφερε και μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους επικεφαλής της Υγείας αλλά και σε όλο το Υγειονομικό Σύστημα, φανερώνοντας τις αντοχές του και αναδεικνύοντας τα σημεία στα οποία υστερεί.

Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο έχει εντολή να εργαστεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους υφυπουργούς Δημήτρη Βαρτζόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους. Από πολλούς θεωρήθηκε άτοπη η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη για τη θέση του υπουργού, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί σε παρόμοιο πόστο, οι τρεις υφιστάμενοί του, όμως, είναι πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου και έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να λειτουργήσουν καταλυτικά. Άλλωστε, και στο παρελθόν έχουν υπάρξει στο υπουργείο Υγείας παρόμοια σχήματα ηγεσίας.

Βέβαια, στην παρθενική του συνά­ντηση με τους ιατρικούς συντάκτες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, δείχνοντας έναν «άκομψο», αυταρχικό χαρακτήρα, που μπορεί να απορρέει από τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις ηγετικές του ικανότητες και ίσως αυτό να ήταν που μέτρησε για τον πρωθυπουργό προκειμένου να του αναθέσει αυτά τα καθήκοντα. Ωστόσο, στον τομέα της Υγείας ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει να κάνει με αστυνομικούς υπαλλήλους, που έχουν μάθει να δέχονται διαταγές, αλλά με ανθρώπους της αγοράς, με μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, με μεγάλους ομίλους και, κυρίως, με ισχυρά συνδικαλιστικά σωματεία. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στο πώς κάθε φορά «θα σπάει τα αυγά για να φτιάχνει ομελέτα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ένα στοίχημα, ίσως το μεγαλύτερο της δεύτερης θητείας μας. Μιλάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει πραγματικά ισότητα στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή για τα χειρουργεία και σημειώνονται καθυστερήσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, ο νέος υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητές του στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας τα εξής:

• Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας της χώρας, ενώ προγραμματίζονται και 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, η Πρωτοβάθμια Φρο­ντίδα Υγείας, ώστε –όπως γίνεται με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού– να επεκταθούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις πα­ντού. Να φτάσουν, δηλαδή, σε τέτοιο επίπεδο, που η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος.

• Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος ΠΦΥ, ο νέος Υγειονομικός Χάρτης και η οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και των Εθισμών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα Υγείας αποτελούν τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου Υγείας.

• Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες και ταχύτερες οι διακομιδές των ασθενών, με την προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.
Για όλα τα παραπάνω έχει εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, περίπου το 8% των συνολικών δαπανών του, των πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην Υγεία. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Δύναμή μου πάντα ήταν οι άνθρωποι, οι άξιοι συνεργάτες, οι αφοσιωμένοι και ικανοί δημόσιοι λειτουργοί, οι άνθρωποι του καθήκοντος. Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, συμπαραστάτης των αναγκών τους, αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Οι εντολές στους διοικητές των νοσοκομείων
Αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και με τους 120 διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. «Όποιος δεν μπορεί να α­νταποκριθεί να μας το πει από τώρα» ήταν το μήνυμά του, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης.

Παράλληλα, τους ζήτησε να επικοινωνούν με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στην αρμοδιότητα του οποίου αναμένεται να περάσουν τα νοσοκομεία, καθώς και να εργαστούν σκληρά προκειμένου να επιλυθούν πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή τώρα το καλοκαίρι, που είναι αυξημένη η τουριστική κίνηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ακόμη πιο έντονες με τις καλοκαιρινές άδειες, ώστε να αποφευχθούν τραγικά συμβάντα. Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να ενημερώνεται για τα πάντα, από την πιο μικρή λεπτομέρεια που δυσχεραίνει τη λειτουργία των νοσοκομείων έως το πιο σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στα ιδρύματα.

Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού
Στο μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού καταργείται η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συστήνεται Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στη νέα Γραμματεία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Διεύθυνσης Φαρμάκου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και της Διεύθυνσης Υποστήριξης και Παρακολούθησης Στρατηγικού Σχεδιασμού του άρθρου 28 του ΠΔ 121/2017.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ