Στ. Παραστατίδης στο “Π”: Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κιλκίς


Το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης Μαΐου – Ιουνίου οριστικοποίησε την αποτυχία του βραχύβιου πειράματος της απλής αναλογικής. Ενός πειράματος καταδικασμένου σε αποτυχία, ως προϊόν πολιτικής ιδιοτέλειας και όχι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διακομματικής συναίνεσης.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών. Σε όσους όμως προεξοφλούν με λογική νομοτέλειας την «αιώνια» κυριαρχία της Δεξιάς στη χώρα μας και την πολιτική εξαφάνιση της Κεντροαριστεράς θα τους θυμίσω τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Η εξουσία τρέφει με ησυχία και ματαιοδοξία την ισορροπία της». Η πολιτική ιστορία μάς έχει διδάξει άλλωστε με οδυνηρό τρόπο πόσο εύκολο είναι να διαδεχθεί τον θρίαμβο μια καταστροφή. Οι πηγές της αστάθειας, της ανασφάλειας, της ανισότητας και της αδικίας εξακολουθούν να υπάρχουν, παρότι επιμελώς κρύφτηκαν από τους νικητές κατά την προεκλογική περίοδο. Η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να τις καταστήσει κεντρικό εκλογικό διακύβευμα, ενώ η υφέρπουσα οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση εξακολουθεί να απειλεί τη σταθερότητα της χώρας, την ασφάλεια της μεσαίας τάξης και την ευημερία μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας.

Από την άλλη πλευρά, η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με τον πλέον ηχηρό τρόπο, απροσδόκητο ακόμη και για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η ισχνή κοινοβουλευτική ισχύς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη σε ένα Κοινοβούλιο αποτελούμενο από μια κυβερνητική πλειοψηφία που έχει αποδειχθεί αλλεργική σε κάθε μηχανισμό ελέγχου και από κόμματα που εκφράζουν τον πιο επιθετικό και μισαλλόδοξο λαϊκισμό.

Είναι όμως μια εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς την περασμένη τετραετία στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασκήσουν σοβαρή, δομική και ουσιαστική αντιπολίτευση, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα μια πειστική εναλλακτική πρόταση, αναλώθηκαν σε ανεπίκαιρα τσιτάτα και εσωτερικές συγκρούσεις, παντελώς αδιάφορες για την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό μου χώρο, το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα προφανή, τη διεύρυνση δηλαδή της εκλογικής μας δύναμης κατά 40% και την αύξηση του εκλογικού μας ποσοστού στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση με αυτές του Μαΐου, υπάρχουν δύο επιπλέον ποιοτικά ευρήματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον:

α) Το γεγονός ότι στις εκλογές της 25/6 το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη σε δέκα εκλογικές περιφέρειες, τέσσερις περισσότερες από αυτές των εκλογών του Μαΐου, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

β) Την εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών μας (+300%) στην ηλικιακή κατηγορία των 17 – 34 ετών.

Όμως, «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να επικυρώσει εκλογικά το κεντρικό του μήνυμα, ότι είναι ένα κόμμα εξουσίας και όχι ένα αριστερό ή δεξιό δεκανίκι. Ωστόσο, τα συμπιεσμένα ποσοστά μας στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί που οι ανισότητες εκδηλώνονται πιο έντονα και επίμονα, μας δείχνουν τον δρόμο για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Η νέα «κανονικότητα» της ελληνικής αγοράς εργασίας, με τους χιλιάδες ανέργους και επισφαλώς εργαζόμενους νέους, εγκλωβισμένους και ανασφαλείς για το μέλλον, η επιθετική ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης χρέους και των funds, που βυθίζει στην απελπισία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ο αποκλεισμός από την τραπεζική πίστωση και την πρόσβαση στην πληροφορία, που προκαλεί ασφυξία σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν μερικά από τα πεδία μαχών στα οποία θα πρέπει να κατευθύνουμε την πολιτική μας ενέργεια το επόμενο διάστημα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: metarithmisi.gr


Σχολιάστε εδώ