Διπλό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Η αποχώρηση Τσίπρα και οι φήμες για νέο κόμμα
–Στην κούρσα διαδοχής Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης, Δούρου και Τεμπονέρας
Σε μακρά περίοδο αναταράξεων έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τη διπλή, βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές πρέπει να διαχειριστεί και το σοκ που έχει προκαλέσει η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία.
Η μετάβαση στη… νέα εποχή κάθε άλλο παρά εύκολη και ανώδυνη θα είναι και οι διαδικασίες θα εξελιχθούν –είναι βέβαιο– εν μέσω τριβών και εντάσεων.
Το εγχείρημα της ανανέωσης και της επανίδρυσης, που ο κ. Τσίπρας το έθεσε ως ζητούμενο (προαπαιτούμενο) προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο, θα απαιτήσει «αποστρατείες» στελεχών αλλά και συγκρούσεις με νοοτροπίες του παρελθόντος. Και όλα αυτά θα φέρουν διαμάχες και «μικρούς εμφυλίους», καθώς τα παλαιά στελέχη θα δυσκολευτούν πολύ να… βγουν στη σύνταξη.
Επιπλέον, όλα πρέπει να εξελιχθούν με ταχείς ρυθμούς, καθώς το κόμμα έχει μπροστά του (τον Οκτώβριο) μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, για την τοπική αυτοδιοίκηση αυτήν τη φορά, και πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να μην καταγράψει στο παθητικό του μία ακόμη βαριά ήττα.
Παράγοντας πρόσθετης ανησυχίας για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι κανένας από τους επίδοξους διαδόχους δεν διαθέτει το πολιτικό εκτόπισμα ούτε την ίδια απήχηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, είναι άγνωστο αν ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει, πρώτον, να διατηρήσει ενωμένο το κόμμα και, δεύτερον, να το βάλει σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα χρονικά περιθώρια που θα έχει στη διάθεσή του είναι εξαιρετικά στενά, καθώς σε έναν χρόνο είναι οι ευρωεκλογές, και υπό αυτή την έννοια ο νέος πρόεδρος θα είναι αναλώσιμος. Μια νέα βαριά ήττα θα του δείξει τον δρόμο προς την έξοδο.
Στο μεταξύ, αντικείμενο ερμηνειών συνεχίζουν να αποτελούν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη «παραίτηση», ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός νέου κύματος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε «να παραμερίσει για να περάσει». Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι η «αποχώρηση» του Αλ. Τσίπρα έχει… προσωρινό χαρακτήρα και ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει. Ειδικά, δε, αν υπό τη νέα ηγεσία δεν καταφέρει τους επόμενους μήνες να δείξει σημάδια ανάκαμψης, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ένα «κίνημα» από στελέχη που θα ζητούν την επιστροφή του για να… σώσει το κόμμα!
Υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία ο Αλ. Τσίπρας, αν σχεδιάζει (φιλοδοξεί) να επιστρέψει σε κεντρικό ρόλο, θα επιλέξει να μην το κάνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Ενός σχηματισμού που θα έχει λευκό πολιτικό μητρώο και θα είναι απαλλαγμένος από τα… βαρίδια που τον τραβούσαν πίσω όσο ήταν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι σχετικές φήμες (περί ίδρυσης νέου κόμματος) κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχει υπάρξει έως τώρα καμία διάψευση.