Προτεραιότητα το Δημογραφικό, η Εθνική Άμυνα και η Ασφάλεια – Του ΚΩΝ. ΚΟΥΣΑΝΤΑ

Προτεραιότητα το Δημογραφικό, η Εθνική Άμυνα και η Ασφάλεια – Του ΚΩΝ. ΚΟΥΣΑΝΤΑ


Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Αντιστράτηγου ε.α.*


Οι ευχές για καλή επιτυχία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούν πάντα εθιμική προτεραιότητα την ημέρα της επίσημης ορκωμοσίας για το καλό του Ελληνικού Κράτους – Έθνους – Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Όμως εκτιμάται ότι ο αριθμός των 62 υπουργών της νέας κυβέρνησης για ένα κράτος 10 εκατ. είναι υπερβολικός (πανευρωπαϊκό ρεκόρ ίσως και παγκόσμιο), αφού ήδη πολλοί από αυτούς ψάχνουν γραφεία για να στεγαστούν, μετατοπίζοντας άλλες υπηρεσίες των υπουργείων.

Θετικό είναι το πρόσημο για τη νέα κυβέρνηση από την τοποθέτηση της κ. Σοφίας Ζαχαράκη στο νεοσυσταθέν υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το Δημογραφικό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή και επιτακτική ανάγκη είναι να μπει ένα φρένο στη μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό και να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων 13 ετών (2009 – 2021), όταν το 26,3% των πολιτών της χώρας μας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον κ. Δένδια διαφοροποιεί πολλές καταστάσεις, διότι από το διπλωματικό πεδίο δράσης του θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες επιχειρησιακές προκλήσεις της Τουρκίας, δεδομένου ότι η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την αγορά των F-16 θα ληφθεί σύντομα και η περίοδος «ηρεμίας στο Αιγαίο» θα τελειώσει.

Οι 63 απόρρητες διερευνητικές επαφές που ο ίδιος ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του, διά της κ. Σουρανή και της κ. Μπούρα, με τον εκπρόσωπο του τούρκου Προέδρου Καλίν, ελπίζουμε ότι θα πιάσουν τόπο όταν θα έρθουν τα δύσκολα.

Η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αποτελεί έκπληξη διότι θεωρείται «ο άνθρωπος του πρωθυπουργού». Αποτελεί τον πλέον έμπιστο αυτήν τη στιγμή συνεργάτη του πρωθυπουργού, καθώς τον στήριξε μετά το δυστύχημα των Τεμπών αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μελανό στοιχείο στην υπουργοποίηση του κ. Γεραπετρίτη ο εγκλεισμός του Ελληνικού Στόλου στα 6 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων το καλοκαίρι του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό «Ocur Reis» έκανε ανενόχλητο έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, ενώ προκάλεσε και την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Ναυάρχου Διακόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τους κ. Μηταράκη και κ. Βαρβιτσιώτη, που τοποθετήθηκαν στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντίστοιχα, το έργο τους σε αυτά θα καθορίσει εάν θα ελαχιστοποιηθούν οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Είναι Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο Νατοϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία (Βαλένθια) ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν Εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ