Χαράλαμπος Τζανετάτος – Ο Απόδημος Ελληνισμός συγκινεί και εντυπωσιάζει

Χαράλαμπος Τζανετάτος – Ο Απόδημος Ελληνισμός συγκινεί και εντυπωσιάζει

Ο πρόσφατα αποδημήσας Χαράλαμπος Τζανετάτος ήταν ένα εμβληματικό πρόσωπο της ελληνικής ομογένειας, όχι μόνο του Παναμά, αλλά γενικά του Αποδήμου Ελληνισμού, αξιολογώντας τη μακρά, βιωματική διαδρομή του. Δεκαπεντάχρονος έφηβος, το 1950, έφυγε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, ολομόναχος, για ένα μακρινό ταξίδι στον Παναμά, που φάνταζε στη σκέψη του ως «Γη της Επαγγελίας».

Ήταν τα πολύ δύσκολα τότε χρόνια, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα βίωνε καταστάσεις αβεβαιότητας, μεγάλη φτώχεια, ανεργία και, το χειρότερο όλων, μετεμφυλιακές εκδικητικές αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία από την πολύπλευρη κοινωνική δράση του Χαράλαμπου Τζανετάτου στον Παναμά, που αναμφίβολα αναδεικνύουν και την αρετή του ανδρός.

Ίδρυσε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, με το όνομα «Αθηνά», Θεά της Σοφίας (Instituto Atenea), καθώς και ξενώνα για τη φιλοξενία Ελλήνων, σε μια ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων. Αριθμεί σήμερα 1.500 μαθητές (εκ των οποίων 200 – 300 είναι ελληνικής καταγωγής), που αποκτούν παράλληλα ελληνική παιδεία και επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα.

Σημαντικό ανθρωπιστικό έργο του εκλιπόντος ήταν η δημιουργία ενός νοσοκομειακού συγκροτήματος στον Παναμά, του Νοσοκομείου Irma de Lourdes Tzanetatos, για να τιμήσει τη μνήμη της μικρότερης κόρης του Irmita, που χάθηκε πολύ πρόωρα.

Η Εκκλησία ήταν στο επίκεντρο της ζωής του. Ο Χαράλαμπος Τζανετάτος προσέφερε θερμή φιλοξενία στην κατοικία του στο Μαϊάμι στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όταν πήγε στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση ήπατος. Υπηρέτησε ως επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στον Παναμά για πάνω από 45 χρόνια (από το 1978). Ένα μόνο από τα πάμπολλα δείγματα μεγαλοσύνης, αλτρουισμού και φιλοπατρίας ήταν όταν έμαθε για τις μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο, το έτος 2007, και έστειλε αμέσως μια επιταγή με το ποσό των 100.000 δολαρίων ως βοήθεια για το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που είχε συσταθεί τότε, το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», στο οποίο κατατίθεντο εθελοντικές προσφορές προς αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή.

Ο Χαράλαμπος Τζανετάτος τιμά και την Κεφαλονιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Δείγμα αγάπης για τη γενέτειρά του, τη Σάμη, ήταν και η ανέγερση γηροκομείου στην πόλη, στο όνομα των γονέων του, το οποίο δώρισε στον Δήμο Σάμης.

Ο Τζανετάτος είχε δύο πατρίδες, την Ελλάδα και τον Παναμά. Αυταπόδεικτη επιβεβαίωση της βαθιάς εκτίμησης στο πρόσωπό του και στο κοινωφελές έργο του αποτελεί η δημόσια αναγνώριση από τον τότε Πρόεδρο του Παναμά Laurentino Cortizo, το έτος 2020, του συνολικού ανθρωπιστικού έργου και της πολύπλευρης επιχειρηματικής δράσης του, με απονομή ανώτατης τιμητικής διάκρισης, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Manuel A. Guerrero.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: inkefalonia.gr

Σχολιάστε εδώ