Εξεγέρσεις στη Γαλλία: Ο υπουργός ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς μετά τις ταραχές για τον θάνατο ενός εφήβου

Εξεγέρσεις στη Γαλλία: Ο υπουργός ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς μετά τις ταραχές για τον θάνατο ενός εφήβου

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές καθώς έστειλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους μετά από τρεις νύχτες ταραχών από τότε που ένας αστυνομικός σκότωσε έναν έφηβο σε στάση κυκλοφορίας σε προάστιο της εργατικής τάξης του Παρισιού.

Η βία, κατά την οποία κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν, έχει βυθίσει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη σοβαρότερη κρίση της ηγεσίας του από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν το 2018.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναταραχές έχουν φουντώσει σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λυών, η Τουλούζη, το Στρασβούργο και η Λιλ καθώς και το Παρίσι όπου ο Nahel M., ένας 17χρονος αλγερινής και μαροκινής καταγωγής, πυροβολήθηκε την Τρίτη στο προάστιο της Ναντέρ.

Ο θάνατός του, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο, έχει αναζωπυρώσει μακροχρόνιες καταγγελίες από φτωχές, φυλετικά μικτές, αστικές κοινότητες για αστυνομική βία και ρατσισμό.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικές και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στις άψογες προσπάθειές σας», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin στους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, επιδιώκοντας να κατευνάσει την αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά το βράδυ.

Ζήτησε από τις τοπικές αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ από τις 9 το βράδυ. (1900 GMT) σε όλη τη Γαλλία και αργότερα είπε ότι 45.000 αστυνομικοί από τις αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Mε πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: Protesters clash with police in the Paris suburb of Nanterre, June 30. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Σχολιάστε εδώ