Άνθρωποι και ζώα αντιδρούν το ίδιο…

Άνθρωποι και ζώα αντιδρούν το ίδιο…

Η μοναξιά είναι πρόβλημα για τα κατοικίδια πουλιά, έτσι οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northeastern ήθελαν να δουν εάν η συνομιλία μέσω βίντεο με άλλα πουλιά θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Δεκαοκτώ παπαγάλοι εκπαιδεύτηκαν από τους ιδιοκτήτες τους να χτυπούν ένα κουδούνι, όταν ήθελαν να συμμετάσχουν σε βιντεοκλήση. Στη συνέχεια τους έδειξαν εικόνες διαφορετικών πουλιών και τα άφησαν να κάνουν έως και δύο πεντάλεπτες κλήσεις κατά τη διάρκεια τριών ωρών.

Έκπληκτοι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των πουλιών, με τους παπαγάλους να δείχνουν προτιμήσεις για το ποιον ήθελαν να καλέσουν. Οι ε­ρευνητές παρατήρησαν φωνές και συμπεριφορές παρόμοι­ες με αυτές στην άγρια φύση. Ένας ιδιοκτήτης μάλιστα σχολίασε ότι είδε το πουλί του να «ζωντανεύει» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Τα πουλιά παρακολουθούνταν στενά από τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους δόθηκε εντολή να τερματίσουν την βιντεοκλήση, εάν τα πουλιά έδειχναν σημάδια δυσφορίας. Αν και τρία πουλιά από την αρχική ομάδα αποχώρησαν από τη μελέτη, τα υπόλοιπα 15 είχαν μια συνολική θετική εμπειρία.

Η ερευνήτρια Jennifer Cunha λέει ότι το cockatoo της εξακολουθεί –έναν χρόνο αργότερα– να συνομιλεί με έναν αφρικανικό παπαγάλο που συμμετείχε επίσης στη μελέτη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay.com

Σχολιάστε εδώ