Πράσινο φως για τα ελληνικά F-35 αλλά… μετά τη σύνοδο του Βίλνιους – Τουρκική «τρίπλα» για την απόκτηση των F-16!
Η καθυστέρηση οφείλεται σε μια προσπάθεια προσχηματικής τήρησης των ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Η αγωνία της Ουάσιγκτον μήπως ενοχληθεί η Τουρκία και χαθεί κάθε ελπίδα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως έχει συμπαρασύρει και το θέμα των ελληνικών F-35, μεταθέτοντας, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου μάλλον για μετά τη σύνοδο στο Βίλνιους.
Η Ουάσιγκτον θέλει πρώτα να λύσει με την Αγκυρα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Τουρκία συνδέει με τα F-16.
Ο κ. Μπλίνκεν στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Λονδίνο αλλά και η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακαπάρ στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού, δεν κατάφεραν και πάλι να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι στις ΗΠΑ «δεν αποφασίζει και διατάζει ο πρόεδρος».
Η τουρκική πλευρά, που βάζει ολοένα και περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι, επιμένει ότι ο Λευκός Οίκος, για λόγους εθνικής ασφαλείας, θα πρέπει να εφαρμόσει το λεγόμενο μοντέλο της Σαουδικής Αραβίας όπως είχα κάνει τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ανάγκης. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προτίθεται να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφαλείας για χάρη της Τουρκίας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ούτε να εναντιωθεί στη βούληση του Κογκρέσου.
Τουρκική «τρίπλα»
Προβληματισμό, εν τω μεταξύ, προκαλεί το ενδεχόμενο να αναζητείται από τους Τούρκους –σε συνεννόηση με συγκεκριμένα κέντρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών– τρόπος παράκαμψης των κυρώσεων CAATSA σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως και προχωρήσει η πώληση ή η αναβάθμιση των μαχητικών.
Σύμφωνα με την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο Κογκρέσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αλλαγή του ονόματος των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών από Presidency of Defense Industries (SSB) σε Defense Industry Agency (DIA) και η αντικατάσταση του προέδρου Ισμαήλ Ντεμίρ να σχετίζονται με μια προσπάθεια εύρεσης τρόπου να προχωρήσει χωρίς νομικά κωλύματα η πώληση, όταν ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια. Οπως διευκρίνισε στην «Κ» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι κυρώσεις CAATSA 231 επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 στην SSB, στον τότε πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και σε ακόμη τρία στελέχη της εταιρείας. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση στην παροχή συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων για υλικά και τεχνολογία προς την SSB». Και όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, «οι κυρώσεις CAATSA δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε ιδιώτες και οντότητες».