Η Γαλλία προετοιμάζεται για διαδηλώσεις – O Μακρόν επικρίνει τον «ασυγχώρητο» πυροβολισμό της αστυνομίας σε έφηβο οδηγό

Η Γαλλία προετοιμάζεται για διαδηλώσεις – O Μακρόν επικρίνει τον «ασυγχώρητο» πυροβολισμό της αστυνομίας σε έφηβο οδηγό

Ο πυροβολισμός και o θάνατος του εφήβου στη Γαλλία απο πυρα αστυνομικού είχε ήδη προκαλέσει αναταραχή σε πολλά προάστια του Παρισιού τη νύχτα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα “συγκλονισμένος”, την επομένη του θανάτου ενός εφήβου που σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για «ηρεμία» έπειτα από μια νύχτα έντασης στα προάστια του Παρισιού.

Διάσημοι και πολιτικοί εξέφρασαν οργή και θλίψη για τον θάνατο του εφήβου, με τον Μακρόν να τον χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» και «ασυγχώρητο». Ο έφηβος, που ονομάζεται Nael M., συνελήφθη από δύο αστυνομικούς την Τρίτη για παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Χθες το βράδυ συνελήφθησαν στη Γαλλία 31 άτομα, τραυματίστηκαν ελαφρά 24 αστυνομικοί και κάηκαν περίπου 40 αυτοκίνητα – Η μητέρα του Νάελ κάλεσε σε πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη

«Πονάω για τη Γαλλία μου», έγραψε στο Twitter ο Kylian Mbappe, αρχηγός της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών και σταρ του συλλόγου της Παρί Σεν Ζερμέν.

“Μια απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις πηγαίνουν στους φίλους και την οικογένεια του Nael, εκείνου του μικρού αγγέλου που μας άφησε πολύ σύντομα”, είπε ο Mbappe.

Ο ηθοποιός Omar Sy, διάσημος για τον ρόλο του στην ταινία «The Intouchables» και την τηλεοπτική εκπομπή «Lupin», δήλωσε στο Twitter: «Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος θα τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού».

Η αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, είπε ότι «αυτό που βλέπω σε αυτό το βίντεο είναι η εκτέλεση από την αστυνομία ενός 17χρονου παιδιού, στη Γαλλία, το 2023, στο φως της ημέρας» είπε και πρόσθεσε: «Έχετε την αίσθηση ότι η αστυνομία μας γίνεται σαν της Αμερικής».

Ο ακροαριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι «η Γαλλία δεν έχει πλέον τη θανατική ποινή» και ζήτησε «έναν πλήρη επανασχεδιασμό της αστυνομικής δύναμης».

Ο Νταρμάνιν, ο οποίος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την αστυνομία σε παρόμοιες καταστάσεις, χαρακτήρισε το βίντεο “εξαιρετικά σοκαριστικό” στο κοινοβούλιο.

Την Τετάρτη είπε ότι ο αστυνομικός θα τεθεί σε αναστολή “εάν διατηρηθούν οι κατηγορίες εναντίον του”.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνέζ, εν τω μεταξύ, περιέγραψε τον δράστη ως «έμπειρο λοχία της αστυνομίας που είχε την εμπιστοσύνη των ανωτέρων του».

Το 2022, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γαλλία αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν για αστυνομικούς ελέγχους.

paron.gr με πληροφορίες απο το france24

Σχολιάστε εδώ