Ξέμεινε από εργατικά χέρια η Ευρώπη!

Ξέμεινε από εργατικά χέρια η Ευρώπη!

–Χρειάζεται 400.000 νέους εργαζομένους τον χρόνο η Γερμανία

Σε μεγάλη πληγή εξελίσσεται το Δημογραφικό, που μπλοκάρει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται «πυρηνική απειλή» για τη Γηραιά Ήπειρο.

Πριν από κάποιες δεκαετίες, οι άνεργοι στην Ελλάδα έπαιρναν το τρένο για τη Γερμανία, ενώ τώρα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα στις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν μείνει χωρίς εργατικά χέρια και πλέον αναζητούνται εργάτες ακόμη και από την Αφρική αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πικρή η αλήθεια… Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στη δεκαετία του 2040, φτάνοντας στα 526 εκατομμύρια άτομα, αλλά στα τέλη του αιώνα θα είναι μικρότερος κατά 30 εκατ. άτομα. Έως το 2050, το ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας, που σήμερα αποτελούν το 20% του συνόλου, θα έχει αυξηθεί, με έναν στους τρεις να είναι άνω των 65 ετών. Μέσα στη δεκαετία του 2080 θα αντιστοιχούν μόνο πέντε άνθρωποι οικονομικά παραγωγικής ηλικίας σε κάθε τέσσερις ανηλίκους ή υπερηλίκους, που θα εξαρτώνται από αυτούς.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται ταχύτατα οι πληθυσμοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μερίδα της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό: Από 12% που ήταν τη δεκαετία του 1960, έχει περιοριστεί στο 6% σήμερα και υπολογίζεται ότι στο τέλος του αιώνα δεν θα υπερβαίνει το 4%!

Οικονομολόγοι αποδίδουν τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας όχι μόνο στη γήρανση του πληθυσμού αλλά και στις παρενέργειες της πανδημίας. Από την άλλη, έντονο είναι και το φαινόμενο της λεγόμενης αδράνειας, των ανθρώπων, δηλαδή, που ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία.

Η Πορτογαλία ήδη στρέφεται στις πρώην αποικίες της, ενώ ελλείψεις έχει και η Πολωνία. Στη Γαλλία το 94% των επιχειρήσεων δεν βρίσκει κατάλληλους εργαζομένους, στη Γερμανία το 87% των οικογενειακών επιχειρήσεων έχει ελλείψεις προσωπικού, στην Ισπανία το 12,6% των επιχειρήσεων αγωνίζεται να βρει προσωπικό και στη Σλοβενία το 64% των επιχειρήσεων προσφέρει αυξημένους μισθούς για να προσελκύσει εργαζομένους.

Οι 10 χώρες της ΕΕ που αναμένουν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού το διάστημα 2020 – 2050 είναι οι Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Πορτογαλία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ