Ο Ερντογάν θέλει «τουρκικά Στενά» τα Δαρδανέλια για να… σκεφτεί το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας
Η Άγκυρα εγείρει νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, ζητά ο Ελλήσποντος – τα στενά των Δαρδανελίων – να μετονομαστούν σε «τουρκικά».
Όπως είχε γράψει στο Hellas Journal ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, «οι Αμερικανοί έχουν φτάσει στα όρια τους με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και την απαράδεκτη στάση του εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Σημείωνε μάλιστα ότι “σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ότι η Στοκχόλμη έκανε ό,τι υποσχέθηκε από την πλευρά της και δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω”.
Ο κ. Μπλίνκεν ήταν επίσης απόλυτος και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: ότι μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία.
Σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ιστότοπου Al Monitor, γίνεται γνωστό ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, φέρονται να καθυστερούν την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της συμμαχίας, την πιο φιλόδοξη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η Άγκυρα ζητά τώρα οι κρίσιμες πλωτές οδοί που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο να αναφέρονται ως «τουρκικά Στενά» αντί για «Στενά», κάτι που θα έδινε στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στις θαλάσσιες περιοχές.
Στο μέτωπο της Σουηδίας ο Ερντογάν για να δώσει την έγκριση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιμένει για αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα που θα απαγορεύουν ακόμα και διαδηλώσεις οπαδών του ΡΚΚ στη σουηδική πρωτεύουσα.
Αναμένεται συνάντηση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τούρκων αξιωματούχων με Σουηδούς ομολόγους τους για να εξετάσουν την πιθανότητα προόδου στο θέμα της Σουηδίας, πριν από το Βίλνιους.
Η σκληρή στάση της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία στοχεύει να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης των οποίων οι πωλήσεις εμποδίζονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.