Άρχισαν οι προεκλογικές ζυμώσεις στους δήμους του Πειραιά

Άρχισαν οι προεκλογικές ζυμώσεις στους δήμους του Πειραιά

Το εύρος της διαφαινόμενης επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις σημερινές εκλογές θα κρίνει πολλά για την τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν στη στήλη έγκυρες πηγές από το γαλάζιο μέγαρο της Πειραιώς, εφόσον το κυβερνών κόμμα πάρει αυτοδυναμία με πλειοψηφία άνω των 160 εδρών στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιχειρήσει… γιουρούσι σε όλους τους δήμους του Πειραιά. προκειμένου να πετύχει το… ακατόρθωτο, να κερδίσει δηλαδή όλους τους δήμους της περιοχής, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Η αρχή θα γίνει από τον Δήμο του Πειραιά, όπου θα ανακοινωθεί κομματικός υποψήφιος, άφθαρτος, με καλό όνομα και ικανός να προσελκύσει κόσμο και από άλλους χώρους. Αμέσως μετά τις εκλογές θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο, δεδομένου ότι υπάρχει μια σύγχυση στους Νεοδημοκράτες της πόλης, πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι ο σημερινός δήμαρχος, επειδή συμπλέει με το κόμμα τους σε πολλά σημεία, ανήκει στον πολιτικό τους χώρο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση. Τη σύγχυση επέτεινε και η δήλωση του υποψήφιου δημάρχου της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος ανακοίνωσε τη διάλυση του συνδυασμού του και τη στήριξή του στον Γιάννη Μώραλη… Νωρίτερα, ο δήμαρχος είχε προλάβει και είχε ανακοινώσει ως υποψηφίους του συνδυασμού του το σύνολο σχεδόν των συμβούλων του Βλαχάκου, που είχαν συνεργαστεί μαζί του παίρνοντας θέσεις στη νομή της εξουσίας, στο πλαίσιο της στήριξης που του παρείχε αφειδώς ο κ. Βλαχάκος.

Επειδή οι κινήσεις αυτές έχουν ενοχλήσει αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αδυνατίζει η εικόνα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα και υπάρχει κίνδυνος να αποτυπωθεί αυτό στη συνέχεια, αποφασίστηκε να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα δείχνουν τη διαφοροποίηση της ΝΔ από τον κ. Μώραλη. Οι κινήσεις αυτές θα ε­νταθούν τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθούν με θεαματικό τρόπο, που ίσως να περιλαμβάνει και… καρατόμηση σημαντικού στελέχους της παράταξης στον Πειραιά και στενού συνεργάτη του δημάρχου.

Ωστόσο το κλίμα είχε… βαρύνει για τον δήμαρχο Πειραιά τόσο στη ΝΔ, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Ρουμπέτη, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις καταγγελίες της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη για την υπεράσπιση των φερόμενου ως δολοφόνων του από τον δικηγόρο κ. Γλύκα, σύζυγο της επί σειρά ετών στενής συνεργάτιδας του δημάρχου και αντιδημάρχου κ. Χαρβαλάκου. Σίγουρα, κανενός οι πράξεις δεν πρέπει να αντανακλούν στον διπλανό του, οποιαδήποτε σχέση και αν έχουν, αλλά ο κόσμος, δυστυχώς, έχει μάθει να τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι…

Αντικειμενικά, πάντως, όλη αυτή η κατάσταση αδικεί τον κ. Μώραλη, ο οποίος κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του άλλαξε την εικόνα του Πειραιά και έκανε πράγματα που μέχρι τότε φαινόταν αδύνατο να γίνουν. Όλο αυτό το έργο είναι ό­ντως κρίμα να μην έχει την αναγνώριση που του πρέπει εξαιτίας γεγονότων και ενεργειών για τις οποίες ο δήμαρχος μπορεί και να μην είχε ιδέα…

Στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η ΝΔ ετοιμάζει κίνηση-ματ με την υποψηφιότητα του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Τάσου Μίτογλου, ο οποίος έχει κάνει σημαντικό έργο και πολλές διευκολύνσεις και χαίρει γενικής εκτίμησης.

Στον Δήμο Κορυδαλλού, ο νυν δήμαρχος Νίκος Χουρσαλάς, που πρόκειται στη ΝΔ, έχει προβάδισμα, αλλά η αποχώρηση του Γιάννη Διάκου από τον συνδυασμό του και η προσχώρησή σε αυτόν του Στέφανου Χρήστου, ο οποίος επανέκαμψε στα δημοτικά δρώμενα μετά από πολλά χρόνια, δείχνει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πά­ντως, στον Κορυδαλλό όλα είναι ανοιχτά, καθώς θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, ενώ ισχυρή προβάλλει η υποψηφιότητα του Γρήγορη Γουρδομιχάλη, ο οποίος έχει συμπληρώσει δεκαετίες στην ΤΑ, έχει γράψει Ιστορία ως πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και θεωρείται ο πιο σημαντικός αντίπαλος του δημάρχου. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο και θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Εκεί ετοιμάζεται να… χτυπήσει ο Νίκος Χουρσαλάς, που έχει ήδη σχεδιάσει τις κινήσεις του. Το θέμα είναι αν θα του βγουν…

Στον Δήμο Νίκαιας Ρέντη, η ΝΔ σχεδιάζει κάτι πολύ εντυπωσιακό, με υποψηφιότητα που δεν έχει… κλείσει ακόμα, αλλά δεν συμμετείχε στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αν κλειδώσει αυτή η υποψηφιότητα, θα έχει πολλές πιθανότητες επικράτησης.

Στο Πέραμα, η ΝΔ θα κατεβάσει υποψήφιο τον Γιώργο Λαγουδάκο, ο οποίος όμως έχει χάσει δύο φορές από τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη, ο οποίος κατεβαίνει με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα θα γίνει σκληρή μάχη και όλα θα κριθούν από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές.

Τέλος, στη Σαλαμίνα, η ΝΔ θα κατεβάσει τη μέχρι προ τριών μηνών αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, που γνωρίζει πολύ καλά την ΤΑ, έχει γνώσεις για τη λειτουργία των δήμων και το νομικό καθεστώς που τους διέπει, ενώ είναι ευρύτερα γνωστή λόγω της οικογένειάς της, που είναι από τις παλαιότερες του νησιού. Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος έχει και αυτός πολύ ισχυρές καταβολές, έχει ένα ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής και σίγουρα δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα. Κάθε άλλο θα λέγαμε. Πάντως, αν και ο ίδιος διατείνεται ότι στηρίζει τη ΝΔ, όταν τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε προεκλογική επίσκεψη στο νησί, δεν τον άφησαν να τον προσφωνήσει. Ίσως να λέει κάτι αυτό. Ενδεχομένως να υποκρύπτει και μια ενδοκομματική κόντρα ή κάποια τοπική αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση, πά­ντως, ο δήμος θα πάει στη ΝΔ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ