Σήμερα ορκίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, το απόγευμα η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης: Όλα τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό – Τα επόμενα βήματα

Σήμερα ορκίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, το απόγευμα η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης: Όλα τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό – Τα επόμενα βήματα

Στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε στις 11:00 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ορκιστεί πρωθυπουργός στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών και των αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, αλλά και του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πολιτικής επικαιρότητας που μένει να επιβεβαιωθουν από την επίσημη ανακοίνωση, στο νέο υπουργικό συμβούλιο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να οριστεί ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μετακινηθεί πιθανότατα στο υπουργείο Μεταφορών ή και στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.

Ο Νίκος Δένδιας, κατά τις πληροφορίες, θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη. Η Νίκη Κεραμέως αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, με το υπουργείο Παιδείας να πηγαίνει στον Κυριάκο Πιερρακάκη με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου και αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου.

Ο Δημήτρης Καιρίδης ακούγεται πως οδεύει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται να οδεύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πηγαίνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οδεύει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τέλος στα υπουργείο Ναυτιλίας και υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπάρχει το σενάριο του Νότη Μηταράκη στο πρώτο και του Βασίλη Κικίλια ή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δεύτερο.

Τα επόμενα βήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για αλλαγές που έρχονται, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεδομένο είναι πως θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες. Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη δυναμική γενιά των 40ρηδων, ενώ φαίνεται πως μπορεί να υπάρξουν και νέα πολιτικά ανοίγματα (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά ποια στελέχη αναμένεται να πάρουν υπουργεία).

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ