Ο Μητσοτάκης έχει αυτοπαγιδευτεί…

Ο Μητσοτάκης έχει αυτοπαγιδευτεί…

Η υπόθεση της Θράκης ήταν δεδομένο ότι, όπως άνοιξε, με τις καταγγελίες των δυσαρεστημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και την άνευ ορίων προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέληγε σε φιάσκο.

Και το φιάσκο δεν αφορά μόνο εκείνους που επιχείρησαν να το εκμεταλλευθούν πολιτικά ούτε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε ότι πραγματικά έχει αχίλλειο πτέρνα το μειονοτικό, αλλά την ίδια τη χώρα.
Ήταν ένα ακόμη δείγμα του ανεύθυνου τρόπου με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα χειρίζονται μείζονος σημασίας εθνικά θέματα όταν βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ οι τρεις υποψήφιοι –είχαν εκλεγεί και αναμένεται να επανεκλεγούν–, οι οποίοι όχι μόνο δεν αποκήρυξαν τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, αλλά ούτε καν προέβησαν σε μια απλή, διευκρινιστική δήλωση ότι σέβονται απολύτως τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Αντιθέτως, οι δύο εξ αυτών ποζάραν προκλητικά μέχρι την τελευταία στιγμή στο πλευρό του ψευδομουφτή Ξάνθης, μπροστά σε πανό που αναγραφόταν η μειονότητα ως «τουρκική».

Μπορεί η υποκρισία της ΝΔ να αποκαλύφθηκε, καθώς και ο δικός της υποψήφιος βουλευτής Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε «τουρκική μειονότητα» –αν και το τελευταίο διάστημα ήταν προσεκτικός–, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά αυτό που θα έπρεπε να έχουν πράξει οι υποψήφιοι βουλευτές δεν αποτελεί «δήλωση πολιτικών φρονημάτων». Θα έπρεπε απλώς να διακηρύξουν τη βούλησή τους για χειραφέτηση της μουσουλμανικής μειονότητας, αποκηρύσσοντας και καταγγέλλοντας κάθε έξωθεν παρέμβαση για τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου…

Τώρα, με όσα έχουν προηγηθεί, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τον χειρισμό των θεμάτων της μειονότητας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ακόμη μεγαλύτερη εμπέδωση της ισονομίας και της ισοπολιτείας και την απόκρουση των παρεμβάσεων που επιχειρεί η Τουρκία.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυτοπαγιδευτεί με τη δημόσια δήλωσή του ότι θα θέσει το θέμα του τουρκικού προξενείου στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έτσι θα τεθεί στην ατζέντα και μειονοτικό ζήτημα, όπως επιδιώκει η Ά­γκυρα. Και φυσικά ο τούρκος Πρόεδρος θα απαντήσει ότι, αν υπάρχουν στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποταθούν σε εκείνους που δέχο­νται και καθιστούν εφικτή την όποια παρέμβαση των τούρκων διπλωματών, προσφεύγοντας οι ίδιοι για βοήθεια και στήριξη στο τουρκικό προξενείο. Και εκεί οι απαντήσεις θα είναι δύσκολες για τον κ. Μητσοτάκη…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ