Το καλό και το κακό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το καλό και το κακό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

–Ύστατη (;) μάχη για τον Αλ. Τσίπρα οι αυριανές εκλογές

«Θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη για να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί την επομένη των εκλογών στις μάχες που έρχονται».

Η αποστροφή αυτή του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως… προάγγελος της απόφασής του να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών. Μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, σε άλλη συνέντευξή του, είχε καταστήσει σαφές ότι η σημερινή μάχη δεν θα είναι η ύστατη της πολιτικής διαδρομής του, επικαλούμενος ταυτόχρονα και την ηλικία του (49 χρονών).

Είναι προφανές, πρώτον, ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, ότι –ως προς τις σημερινές εκλογές– επενδύει στο καλό σενάριο, που… προβλέπει ότι η επίδοση του κόμματος θα είναι σαφώς υψηλότερη (22% με 23%) από την αντίστοιχη του Μαΐου (20,07%).

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας μπορεί να μη βγει αναβαπτισμένος πολιτικά, αλλά ουδείς θα τολμήσει να αμφισβητήσει την παραμονή του στην ηγεσία. Θα δεχθεί σίγουρα αυστηρή κριτική για πολλά ζητήματα, αλλά ως εκεί. Παράλληλα, θα έχει το περιθώριο χρόνου για να προχωρήσει στις αλλαγές, σε πρόσωπα και πολιτικές, που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχει προοπτικές την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι το καλό σενάριο στην υπόθεση, διότι υπάρχει και το κακό, που θα αποκτήσει σάρκα και οστά στην περίπτωση που το κόμμα υποχωρήσει κι άλλο σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Αν το βράδυ ο φωτεινός πίνακας της SingularLogic γράψει για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό της τάξεως του 17% με 18%, αυτομάτως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με τους ανέμους να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, μαζί και όσα σχέδια περί παραμονής έχει καταστρώσει ο κ. Τσίπρας.

Το παιχνίδι της διαδοχής, έστω και με διακριτικό τρόπο, θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ. Ήδη σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία γίνονται συζητήσεις και ακούγονται και ονόματα, όπως π.χ. της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλ. Χαρίτση, της Ρ. Δούρου κ.ά.

Το βέβαιο είναι ότι ένα νέο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα βυθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια και δεν θα λείψουν οι μικροί «εμφύλιοι» μεταξύ των διαφόρων τάσεων. Μια κατάσταση που προδιαγράφεται ζοφερή και θα απαιτηθεί χρόνος, οπωσδήποτε αρκετοί μήνες, για να εξέλθει το κόμμα από αυτήν. Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, έφτασε μέχρι τη σημερινή αναμέτρηση με την πίστη (πεποίθηση) ότι με την ψήφο τους οι πολίτες θα «ενσαρκώσουν» το καλό σενάριο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ