Τι υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία!

Τι υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία!

–«Θα αποκαταστήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ», λέει ο Τσίπρας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όταν προστρέχουν για φροντίδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά γενικότερα της ιδιαίτερης νοοτροπίας που διακατέχει το δημόσιο σύστημα υγείας. Ζητήματα τα οποία άλλωστε έχουν αποτυπωθεί και σε πρόσφατες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, λοιπόν, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, με γνώμονα την αξιοπρεπή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών.

Εν όψει των σημερινών εκλογών, τα δύο κόμματα που ερίζουν για την εξουσία, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται –ο καθένας από τη δική του ιδεολογικοπολιτική πλευρά– να φέρουν την επανάσταση στην υγεία!

Για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επόμενη τετραετία θα είναι «η τετραετία της υγείας». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί σε προσωπικό επίπεδο το μεγαλύτερο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, με το οποίο θα ασχοληθώ πολύ συστηματικά και προσωπικά, εφόσον με εμπιστευτούν οι έλληνες πολίτες.
Πολλές παρεμβάσεις θα γίνουν με ΣΔΙΤ, δηλαδή με σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, προκειμένου το ΕΣΥ να παρέχει καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι «μας ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της υγείας και ότι περίπου θέλουμε να αφήνουμε τους ασθενείς να πεθαίνουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα προωθούμε τα ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζοντας ότι «αυτό το οποίο ενδιαφέρει τελικά τον πολίτη είναι να έχει καλή πρόσβαση στην υγεία. Και αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές για να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία μας, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σκοπίμως άφησε το ΕΣΥ να διαλύεται προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα ιδιωτικά συμφέροντα». Στο πλαίσιο αυτό, η βασική προτεραιότητα του προγράμματός του για την υγεία είναι η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Αναλυτικότερα, οι προγραμματικές δηλώσεις των δύο κομμάτων έχουν ως εξής:

Οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας
Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται οι εξής προτεραιότητες:
1. Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
2. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
3. Ψηφιακός μετασχηματισμός υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
4. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
5. Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 – 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
6. Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
7. Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
8. Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
9. Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.
10. Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
11. Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
12. Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020 σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
13. Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται οι εξής προτεραιότητες:
1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα – φύλαξη – σίτιση κ.λπ.).
2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες. Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.).
3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων.
4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.
5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ – ΤΟΜΥ – ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.
6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).
7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, αποκλειστικές νοσοκόμες, ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.
8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων, αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.
9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας – Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες, δυσπρόσιτες, νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση Υγειονομικού Ισοδύναμου και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες για τις οποίες χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητά τους.
11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία.
12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ