Τα τρία βήματα για την αυτοδυναμία
Κλίμα αυξημένης αισιοδοξίας στη Νέα Δημοκρατία
Με αυξημένο τον δείκτη αισιοδοξίας, απόρροια των μηνυμάτων που φτάνουν από την κοινωνία, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες ηγεσία και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Μοναδικό (βασικό) ζητούμενο είναι το αν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για αυτοδυναμία με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση (εχέγγυο) για τον σχηματισμό μιας σταθερής και πολιτικά κραταιάς κυβέρνησης. Στο επιτελείο επικρατεί μεν αισιοδοξία, πλην όμως υπάρχει παράλληλα και επιφυλακτικότητα, αφενός, ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι αναποφάσιστοι και, αφετέρου, ως προς τις επιδόσεις που θα έχουν τα κόμματα που ιδεολογικά κινούνται στον χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Ο στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης θα καταστεί εφικτός υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό, ανάλογο ή και υψηλότερο του ποσοστού των εκλογών του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του ως κατώτατο όριο ο πήχης έχει μπει στο 40%. Υπερβαίνοντας το όριο αυτό, θα εισπράξει στο σύνολό του το μπόνους των 50 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα το εκλογικό σύστημα. Και έτσι θα έχει ακόμη περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Δεύτερον, να επιτύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης. Από τη μια, το ότι η μάχη των εκλογών έχει κριθεί και, από την άλλη, το ότι έχει ξεκινήσει ήδη η θερινή περίοδος ίσως να κάνουν ορισμένους να αδιαφορήσουν και να μην προσέλθουν στις κάλπες. Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επεδίωκε να κρατήσει σε εγρήγορση τους ψηφοφόρους της παράταξης.
Σε κάθε ομιλία ή συνέντευξή του υπογράμμιζε, σχεδόν μονότονα, ότι «οι κάλπες είναι άδειες», «η μάχη δεν έχει κριθεί», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βγάλει από την… κατάσταση εφησυχασμού τον κόσμο της παράταξης.
Τρίτον, τα κόμματα που θα υπερβούν το όριο (3%) και θα μπουν στη Βουλή, ει δυνατόν, να μην υπερβαίνουν τα έξι (6), καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα πέφτει ο αριθμός των βουλευτών του πρώτου κόμματος. Π.χ., με οκτακομματική Βουλή η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υπερβεί το 42% για να έχει άνετη πλειοψηφία, κοντά στους 160 βουλευτές. Οι πιθανότητες, πάντως, για οκτακομματική Βουλή είναι περιορισμένες, θα πρόκειται για έκπληξη, ωστόσο επτά κόμματα φαίνεται ότι θα είναι στην επόμενη Βουλή.
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ποντάρουν πολλά και στην αποχή που θα έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανό να δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Παράλληλα, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στους αναποφάσιστους, που ναι μεν έχουν περιοριστεί στο 7%, ωστόσο η στάση που θα τηρήσουν στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση μπορεί να δώσει ή όχι την απαραίτητη ώθηση για να πάει ψηλότερα η Νέα Δημοκρατία.